Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUKLARDA KASIK FITIĞI İHMALE GELMEZ!

Çocuklarda kasık bölgesinde en sık görülen hastalık kasık fıtığı olarak karşımıza çıkıyor. Doğumsal bir hastalık olan kasık fıtığı karın zarı uzantısının açık kalması sonucu oluşan keseye batın organlarının girmesi ile oluşuyor. Çocuklarda ağlama, gülme, ıkınma gibi karında iç basıncın arttığı hallerde kasık bölgesinde şişlik ortaya çıkıyor. Bu şişlik elle itilince kayboluyor. Daha çok erkek çocuklarda görülen kasık fıtığı, kız çocuklarında da sıkça görülmektedir. Kasık fıtığı %60 sağ kasıkta, %30 sol kasıkta,%10 oranında da her iki kasıkta da olabiliyor.

Sema Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Ali Kürşat Budan çocuklarda kasık fıtığını anlattı.

Erkek bebekler annelerinin karnında gelişmelerini tamamlarken, testisleri yani erkek yumurtaları da kendi karınlarının içinde gelişmeye başlıyor. Testisler bebeğin karnından torbalarına hamileliğin son 2 ayında inerler. Bu yolculuk kasık bölgesinde bir kanalın içinden olur. Karın içindeki testisler her iki kasıkta ayrı ayrı oluşan iki kanaldan geçip dış dünyaya, yani erkek çocuğun torbalarına varırlar. Bu kanallar normalde doğuma birkaç gün kala vazifeleri bittiği için kapanırlar. Böylece karın içi ile dışı arasında bağlantı kalmaz. Ancak bu kanallardan birisi veya ikisi birden kapanmazsa o zaman fıtıklaşma meydana geliyor. Kız çocuklarında kasık fıtığına daha az rastlansa da ve kızlarda dışarı fırlayan organ çoğunlukla bağırsak değil yumurtalıklar oluyor.

Kasık fıtığının en önemli riski bağırsak zedelenmesi. Bağırsakların kasığa girip sıkışması sonucunda bağırsak tıkanıklığı ve bağırsak delinmesi de görülebiliyor. Fıtık boğulması olarak bilinen bu durum hayatı tehdit edebiliyor ve çocuğun acil olarak 1–2 saat içerisinde ameliyat edilmesi gerekiyor. Bu nedenle kasık fıtığı teşhis edildiği zaman, şişlik dışında bir şikayete yol açmasa bile en kısa sürede ameliyat edilmesi öneriliyor.

Kasık fıtığı kendiliğinden iyileşmez

Kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan kasık fıtığının tek tedavisi cerrahi müdahale. Kasık fıtığı ameliyatı olan çocuklar aynı gün hastaneden taburcu olabiliyorlar. Kasık fıtığı, ortalama 20 dakika süren bir ameliyatla onarılıyor. Bu ameliyatta fıtık kesesi bulunarak çıkartılıyor ve karın içerisiyle bağlantısı kesiliyor.

Kasık fıtığında genetik faktörlerin önemli rolü bulunuyor. Kasık fıtıklı çocukların yaklaşık yüzde 20’sinin ailesinde de kasık fıtığı hikayesi bulunuyor.

Kasık fıtığının ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle ailelere çocuklarının vücudundaki değişimleri iyi gözlemlemeleri görevi düşüyor.