Genel SağlıkHABERLER

BOTOX’LA TERLEMEYE SON!

Terleme tüm sağlıklı insanlarda olması gereken vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir olay. Ancak koltuk altında aşırı terleme ve sonucunda oluşan kötü kokular bireylerin sosyal hayatını önemli derecede etkiliyor. Koltuk altında bulunan ter bezlerinin fazla çalışması sonucunda aşırı terleme ve burada bulunan bakteriler nedeniyle kötü, hoş olmayan bir koku ortaya çıkmasına neden oluyor. Yaz aylarında da sıcağın etkisi ile terleme daha da artıyor. Hiperhidroz yani aşırı terleme tüm vücutta ve koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı gibi belli bölgelerde ortaya çıkıyor. Yüzde görülen aşırı terleme ile de çok nadir olsa da karşılaşılabiliyor. Toplumda en sık rastlanan terleme koltuk altı terlemesi olarak karşımıza çıkıyor. Hiperhidroz genellikle 20’li yaşlarda başlıyor ve toplumda her 200 hastadan birinde görülüyor.

Aşırı terlemenin ter bezlerinin aşırı çalışmasından kaynaklandığını söylüyor Sema Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz. Ter bezleri vücudun her yerinde bulunmasına rağmen avuç içi ayak tabanı ve koltuk altı gibi alanlarda daha yoğun bulunuyor. Bazı kişilerde aşırı terleme görülürken bazılarında neden görülmediği bilinmiyor. Aşırı terlemenin genetik faktörlerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Aşırı terleme bazı durumların tetiklediği fizyolojik yani doğal terleme ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Serpil Özyılmaz doğal terlemeyin tetikleyen unsurları şöyle sıraladı;

Egzersiz
Sıcak, stres
Alkol, kahve, çay, sigara, sıcak ve baharatlı yiyecekler
Stres, anksiyete
Günün bazı saatleri

Aşırı terleme için neler yapılabilir?

Sizi rahat ve serin tutacak kıyafetler tercih edin.
Çalışma ve ev ortamınızı serin tutun.
Terlemeyi artıran yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
Stres, tansiyon, anksiyete birçok kişinin sık yaşadığı bir durumdur. Gün boyu nasıl stresi azaltabileceğinizi düşünün.

Botox ile aşırı terlemenin tedavi edilebileceğini söyleyen Serpil Özyılmaz, botox ile terleme tedavisi hakkında bilgi verdi.

Botox derinin içine enjekte edilen bir tedavi şekli olarak biliniyor. Hiperhidroz tedavisinde kullanılmasının yanında yıllardır, yüz, göz, boyunu etkileyen kasların felcinde güvenle kullanılıyor. Küçük dozları deriye enjekte edildiğinde ter bezlerini etkileyen sinirlerin aktivitesini bloke ediyor ve böylece terleme fonksiyonu kayboluyor.

Tedavi için ilk önce aşırı terlemenin olduğu alanlar tespit ediliyor. İnce bir enjektör ile Botox’un küçük miktarları aşırı terlemenin tespit edildiği alanlara 2 cm’lik aralıklarla uygulanıyor. 30 dakika gibi kısa bir sürede işlem tamamlanıyor.

Enjeksiyon sonrasında ilk haftada ilaç etkisini göstermeye başlıyor. Botox’un etkisi ortalama 6–7 ay devam ediyor.