Genel SağlıkHABERLER

TÜRK KALP VAKFI ÇETİN YILDIRIMAKIN’DAN UYARI SAĞLIKTA YENİ KORKU: “METABOLİK SENDROM”

Çetin Yıldırımakın 19. Kalp Haftası’nın 9-15 Nisan tarihleri arasında akademik, sanatsal, kültürel ve sportif etkinliklerle Ülker Kalbim Benecol işbirliğinde “Kalplerimiz Birlikte Atsın” sloganıyla gerçekleştirileceğini açıkladı.

Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın başarılı hizmet hayatında 32 yılı geride bırakan Türk Kalp Vakfı’nın her geçen gün saygınlığını arttırdığını; azmin, kaliteli ve etik çalışmanın sonucu olarak sağlık, sosyal yönü ve “İyi Kalpli Ol” konseptiyle ülke gündeminde yerini aldığını, Kalp Haftaları ve Dünya Kalp Günü programlarıyla yurt dışında da sesini duyurarak Uluslararası platformda taktir topladığını, Eylül 2006’da tüm dünyaya Barcelona’da Sivil Toplum Örgütü olarak örnek gösterildiğini belirtti.

Çetin Yıldırımakın Ülker Kalbim Benecol’ün sponsorluğunda Metabolik Sendrom’dan doğan gelişmelere ağırlık verdiği basın toplantısında, Türk kadınlarında abdominal obezite (göbeklilik) oranının %54’den %70’e çıktığını açıkladı.

Yıldırımakın, Metabolik Sendromun tanıtımını yaparken, temelinde insülin direncinin bulunduğunu, şişmanlık, tansiyon yüksekliği, trigliserid yüksekliği, HDL düşüklüğü ve açlık şekerinin normal değerden yüksek olmasıyla Metabolik Sendrom yaşandığını, özellikle kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığına yüksek oranda yakalanma riski olduğunun gizlendiğini kaydederken, Avrupa bel ölçülerine göre, abdominal obezite (göbeklilik) için kadınlarda 80 cm., erkeklerde 94 cm. olarak yeniden belirlendiğini, buna göre de ülkemizdeki kadınların yüzde %70’inin göbekli olduğunun gözlemlendiğini vurguladı.

Çetin Yıldırımakın, Türkiye’deki obezite sınırının gittikçe arttığını anlatırken obezite konusunda %60 ile dünyada birinci sırada bulunan Amerika’ya yetişildiğine, yine ülkemizde kadınların %38, erkeklerin %25’inde Metabolik Sendroma rastlandığına, bunun da bir korku yaratabileceğine dikkat çekti.

Türk Kalp Vakfı Başkanı, Metabolik Sendromu önlemenin en sağlıklı yolunun da sigarayı bırakmak, dengeli ve sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve doktor kontrolünde bulunmak olduğu önerisini getirirken de, bütün bunların programlı yapılması durumunda enfarktüslerin %90’a yakın bölümünün önlenebileceğinin doktorlar tarafından ileri sürüldüğünü söyledi.

Türk Kalp Vakfı Başkanı, Dünya Kalp Federasyonu’nun kadınların şişmanlık konusunda bel ölçülerini takip etmeleri için bir mezura hazırladığını, bu mezuranın bir yüzünde “Go Red for Women” ibaresiyle kadınlar için kalp hastalığına kırmızı alarm uyarısının yapıldığını, Amerika’da hanımların kırmızı giyimleriyle de Kalp Sağlığına katkıda bulunduklarını hatırlattı.

Çetin Yıldırımakın’ın basın toplantısının son bölümünde verdiği bilgiye göre, Ülker Kalbim Benecol”ün işbirliğinde bu yıl “Kalplerimiz Birlikte Atsın” sloganı ve “İyi Kalpli Ol” çerçevesi içinde, 19. Kalp Haftası’nın resmi açılışı 9 Nisan Pazartesi günü saat 10:00’da Taksim anıtına çelenk koyma ve saygı duruşuyla başlayacak, saat 11:00’de de The Marmara Oteli’nde tören konuşmaları ve ödül sunumları yapılacak.

Kalp Haftası çerçevesinde 15 Nisan tarihinden sonra da Kalp Haftası, taktim edilen dosyada bulunan program kitapçığında görülen etkinliklerle sürdürülecek.

Ülker Global Pazarlama Genel Müdürü Kuthan Erginbilgiç’in de katıldığı basın toplantısının ardından Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, ünlü sanatçılar Nükhet Duru, İpek Tuzcuoğlu, Armağan Çağlayan, Zeynep Tokuş, Ali Kocatepe, tanınmış manken Güzide Duran, Galatasaray Futbol Takımı Kaptanı Hakan Şükür ve Galatasaray Cafe Crown basketbol takımı koçu Murat Özyer, menajeri Recep Şen ve basketbolcular Murat Kaya ve Tufan Ersöz’e kalp-damar sağlığına ve Vakfa katkıları dolayısıyla “İyi Kalpli Ol” sertifikası, basın mensupları ve konuklara da bel ölçüm mezuralarını sundu