Genel SağlıkHABERLER

ZEYTİNYAĞI KALBİ YARARLI

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Sansoy, koroner kalp hastalığı riskinin şişmanlık, hareketsizlik, sigara kullanımının yüksek olmasından ileri geldiğini ifade etti. Avrupa ülkelerine göre ölüm vak’alarının yüksek oluşunun, Türkiye’de sigara ve doymuş yağ kullanımının yüksek olmasından kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Sansoy, “Türkiye’de erkeklerin yüzde 60’ı, kadınların yüzde 20’si sigara kullanıyor.

Yani 17 milyon insan sigara kullanıyor. Bu da ölüm oranını artırıyor. Doymuş yağlardan kaçınmak gerekir. Katı ve hayvani yağlardan uzak durulmalı. Zeytinyağı, ayyiçek yağı ve diğer sıvı yağlar tercih edilmeli. Egzersiz olarak günde en az 1 saat yürüyüş yapmak gerekir. Günlük kalorinin yüzde 30’u yağlardan karşılanmalıdır” diye konuştu.

Koroner kalp rahatsızlığı riskinin, erkeklere oranla kadınlarda daha yüksek olduğunu kaydeden Sansoy, “Çevresel ve kötü beslenme, kalp rahatsızlığını etkileyen faktörlerin başında geliyor. Kadınlar, erkeklere göre daha fazla kilo almaya müsaitler. Bu da riski artırıyor. Kadınlarda menopoz sonrası, erkeklerde ise 40 yaşından sonra koroner kalp rahatsızlığı riski artıyor. 20 yaşından sonra her insanda bu rahatsızlık görülebilir. Özellikle 30-40 yaş arasında alınan kilolardan dolayı, insanlar en verimli çağlarında kalp rahatsızlığı riski içinde yer alıyor” şeklinde konuştu.

Koroner kalp rahatsızlığından dolayı Türkiye’de her yıl 300 bin insanın öldüğüne işaret eden Sansoy, şunları söyledi: “Genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’de, gerekli önlemler alınmadığı takdirde önümüzdeki 10 yıl içinde koroner kalp rahatsızlığından kaynaklanan ölüm sayısı 600 bini bulacak.”

Prof. Dr. Vedat Sansoy, koroner kalp rahatsızlığının en fazla Güneydoğu Anadolu’da, en az ise Ege Bölgesi’nde görüldüğüne dikkat çekerek, “Doymuş yağlardan, yani katı ve hayvani yağlardan kaçınmak gerekir. Sigara kullanmaktan kaçınmalı ve günde en az 1 saat egzersiz olarak yürüyüş yapılmalı” dedi.