Genel SağlıkHABERLER

MANTAR NEM SEVER!

Mantarlar havada toprakta, hayvanlarda ve insanlarda yaşayabilen gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar olarak biliniyor. Derinin mantar hastalıkları, sıcak ve nemden dolayı özellikle yaz aylarında sık görülen bir deri hastalığı.

İnsan vücudunda yaşayan yaklaşık 90 çeşit mantar türü bulunuyor. Bunların bazıları insanda hastalık oluşturmazken bazıları ise derinin yüzeyinde, derinin daha derin tabakalarında ve iç organlarda hastalık oluşturabiliyor.

Sema Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz; mantarlar doğadaki herhangi bir alandan ya da insandan bulaşabilir. Ancak uygun ortam bulduğunda çoğalıp hastalık oluşturuyorlar.

Mantarı tetikleyen durumlar

Nemli deri: Özellikle yaz aylarında kasık ve ayak gibi kapalı alanlarda çok sık görülüyor.

Kişisel hijyen: Terlik, ayakkabı, tarak gibi ürünlerin kişisel kullanımına dikkat edilmemesi, yüzme havuzu, spor salon, cami, kışla, gibi ortak yaşam alanlarında eşyalarının ortak kullanılması; parmak araları, kasık gibi bölgelerin kuru ve temiz tutulmaması durumunda mantar oluşuyor.

Eşlik eden hastalıklar: Şeker hastalığı, allerjik bünye, kortizonlu ilaç kullanan kişilerde mantar hastalığı oluşum riski daha yüksektir.

Mantar hastalığının belirtileri

Normal deriye göre açık ya da koyu lekeler

Pullanma ve kızarıklık

Kaşıntı, ağrı, acıma

Tırnaklarda renk ve şekil değişikliği

Mantarın en sık ayak parmak aralarında, kasıklarda, tırnaklarda, saç ve saçlı deride ve ellerde görüldüğünü söyleyen Dr. Serpil Özyılmaz mantarın vücudun herhangi bir yerinde de görülebileceğini kaydetti.

Ayak mantarları yetişkin erkeklerde daha yaygın görülüyor. Ayağın uzun süre ayakkabı içinde kalması, sentetik çoraplara bağlı tahrişler, yıkandıktan sonra özellikle parmak aralarının iyice kurulanmaması ayak mantarlarına sebep oluyor.

Tırnak mantarı ise genellikle el ve ayak tırnaklarının kırılması, tırnakların çok kısa kesilmesi, dar ayakkabıların tırnağı sıkıştırması gibi basit bir yaralanma ile başlıyor. Yaralanan tırnağa mantarların yerleşmesi daha kolay oluyor. Tırnağın kenarında beyazlaşma, sararma, kalınlaşma şeklinde başlayabiliyor.

El mantarları avuç içi ya da el üst bölgesinde kızarık üzerinde kaşıntı, pullanma ile kendini gösteriyor. Daha çok çocuklarda görülen baş mantarı ise, kendini saçta ve kafa derisinde kızarıklık, kabuklanma ya da kepeklenme ve saç dökülmesi ile kendini gösteriyor.

Mantar hastalığının tedavisinde öncelikle mantarlara etkili şampuan, sprey ve kremler kullanıldığını söyleyen Dr. Serpil Özyılmaz hastalığın çok yaygın olduğu durumlarda ya da sürme ilaçların etkili olmadığı durumlarda mantara etkili tabletler kullanıldığını kaydetti

Mantardan korunmak için…

Banyo sonrası parmak araları, kasık, koltuk altı gibi kıvrımlı gölgeler iyi kurulanmalı.

Terletmeyen bol kıyafetler giyilmeli.

Açık, havadar ayakkabılar giyilmeli sentetik ya da yün çoraplar yerine pamuklu çoraplar giyilmeli, çoraplar sık değiştirilmeli ve yıkanmalı.

Havlu, terlik gibi kişisel eşyalar başkaları ile ortak kullanılmamalı.

Ortaklaşa kullanılan duş, soyunma odalarında çıplak ayakla dolaşılmamalı ve terlik giyilmeli.

Tüm giysiler yüksek ısıda yıkanmalı yıkanamıyorsa her gün uzun süre havalandırılmalı.