Genel SağlıkHABERLER

KADIN EMEĞİNİ DEĞERLENDİRME VAKFI, ACTAVİS’İN DESTEĞİYLE MARDİN VE DİYARBAKIRLI KADINLARA İŞ OLANAĞI SAĞLIYOR

Dar gelirli kadınları sosyal ve ekonomik olarak güçlendirmek ve yerel kalkınmada liderliklerini artırmak ve güçlendirmek amacıyla 1986’da kurulan

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’na 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde özel sektörden anlamlı bir destek geldi.

Actavis İlaç Firmasının KEDV’in yoksul kadınlar için kooperatifleşme projesine verdiği destekle Mardinli ve Diyarbakırlı kadınlar için iş olanağı yaratılıyor.

Yoksulluk ve kadınların durumunu ülkenin en önemli sorunu olarak tanımlayan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı – KEDV’in yoksulların ve kadınların kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla 12 ilde yürüttüğü çalışmalara bir destek de Actavis İlaç Firması’ndan geldi. KEDV desteğiyle Mardin’de kurulan İpekyolu Kadın Kooperatifi sabun atölyesinde çalışan kadınlar Actavis için Helipak ve Transamine markasıyla sabun, Diyarbakırlı kadınlar ise mum üretiyor. Bir yıl boyunca sürecek destek kapsamında üretilen binlerce sabun ve mumun tüketiciye ulaşmasıyla toplumun en dezavantajlı kesimi olan kadınların ekonomik koşullarında iyileşme sağlanması amaçlanıyor.

KEDV’in, daha önce evlerinden çıkmamış yoksul kadınların üretime katılması amacıyla yürütmekte olduğu kooperatifleşme çalışmaları şimdiye kadar Levi’s, Carrefour, Citibank, Tariş tarafından desteklendi.

Yoksulluk ve kadınların durumunu ülkenin en önemli sorunu olarak tanımlayan KEDV, yoksulların ve kadınların kapasitelerinin geliştirilmesi ve stratejik ve uzun vadeli alanlara yatırım yapılması yoluyla yoksulluk sorununun çözülmesini amaçlıyor. Yoksulluğa ve yoksullara bakış açısının değiştirilmesi, yoksulluğa ve kadın meselesine bir “hak” meselesi olarak bakılması ve “zayıf”lıklarına değil, yaşamla ve zorluklarla baş etme “güçlerine” yoğunlaşılması gerektiğini savunan KEDV bu çerçevede başta İstanbul, deprem bölgesi (İzmit, Düzce, Adapazarı) ve Güneydoğu (Diyarbakır ve Mardin ) bölgesi olmak üzere toplam 12 ilde çalışmalar yürütüyor.

Yoksul kadınlara kooperatifleşmelerini (Türkiye genelinde 20’ye yakın kadın kooperatif) ve sosyal ve Kadın ve Çocuk Merkezleri açmalarını sağlayan KEDV, kadınların bu merkezlerde bir araya gelerek sosyal ve ekonomik girişimler başlatabilmeleri için bilgi ve becerilerini artırma ve yerel yöneticilerle diyaloglarını güçlendirmelerine olanak yaratıyor. Ekonomik olarak güçlenmeleri amacıyla yürütülen bu çalışmalar çerçevesinde kadınlar, kredi, danışmanlık ve pazarlama desteği ile liderlik eğitimi alıyor, gıda, sabun, mum, hediyelik kutu, catering, ev tekstili, çocuk bakım ve eğitim hizmetleri gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.

Kooperatifler ayrıca 3-6 yaş çocukları için Mahalle Yuvaları işletiyor, kadınlara yönelik çeşitli eğitim ve üretim faaliyetlerinde bulunuyorlar. Vakıf desteğiyle, “Her mahalleye bir yuva” sloganıyla açılan mahalle destekli ve anneler tarafından yönelten, alternatif eğitim programlarının uygulandığı 20 Mahalle Yuvaları/Oyun Odaları’nda her yıl yaklaşık 1000 çocuk yararlanıyor.