Genel SağlıkHABERLER

SAMAN NEZLESİ BAHARLA GELİYOR…

Baharın gelmesi ile birlikte burun akması, kaşıntı, göz yaşarması ve deri döküntüsü gibi şikayetler ile kendini gösteren “alerjik rinit” yani “saman nezlesi” de artıyor.

Alerjik Rinit Nedir?

Alerjik rinit; burunda kaşıntı, hapşırma, sulu akıntı ve burun tıkanıklığı gibi şikayetler ile görülür. Bazı hastalarda işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük de olabilir. Alerjik rinite sebep olarak mevsimsel polenler, bazı besin maddeleri (çilek, fındık, yumurta, balık gibi), bazı küf mantarları ve ev tozu akarları ile hayvan tüyleri sayılabilir.

Alerjik şikayetler bazı kişilerde bütün bir yıl boyunca sürerken, bazılarında belli mevsimlerde artış gösterir. Mevsimsel alerjik riniti olan kişilerinde şikayetler ilkbahar ve sonbahar aylarında yoğun olarak ortaya çıkar.

Alerjik rinit ağır bir hastalık olmamasına rağmen yaşam kalitesini son derece olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Uykuyu, yemek yeme ve yaşam şeklini olumsuz etkiler, okul ve işgücü kaybına yol açar.

Kent yaşamı alerjik hastalıkların görülme oranını arttırmıştır. Bunda çevre kirliliğinin rol oynadığı düşünülmektedir. Alerjik riniti olan kişilerde burun tıkanıklığı sebebi ile sık sinüzit, orta kulak enfeksiyonları ve burun polipleri görülebilir. Ayrıca alerjisi olmayan kişilere oranla astım gelişme riski 4 kez daha fazladır.

Alerjenlerden Korunma Önem Taşır…

Kesin tanı için muayene ve alerji testleri gereklidir. Tedavide ise doktorun önereceği ilaçlar ile birlikte alerjiyi artıran sebeplerden mümkün olduğunca uzak durmak önem taşır. Özellikle ev içinde geçirilen akşam ve gece allerjenle en çok temasta olunan zamandır. Böyle olunca hastalara özellikle sabahları uykudan kalktıklarında allerjik rinit bulguları gösterirler. . Bunun için hem çevrede hem de ev içinde küçük önlemler alınabilir. Örneğin evde hayvan beslememek, ev bitkileri yetiştirmemek , rutubetsiz bir ev tercihi evdeki alerjen yükünü azaltabilir. Eğer alerji şikayetleri ev içinde tetikleniyorsa ve ev tozu akarı sebebi ile oluşuyorsa, buna karşı başka bir takım önlemler de alınabilir:

a. Yatak odasından halı, kilim ve tekstil ürünü yumuşak oyuncakların kaldırılması,

b. Alerjen geçirmeyen ancak su buharı ve havayı geçiren yatak ve yorgan kılıflarının kullanılması,

c. Varsa klimaların filtrelerini ayda bir değiştirmek,

d. Yatak örtülerinin 60 derecede yıkanması faydalı olacaktır.

Bununla birlikte eğer alerji belirli bir gıdaya karşıysa , alerjiye yol açan yiyecekten de mutlaka uzak kalmak gerekmektedir. Eğer polenler şikayetleri artırıyorsa mümkün olduğunca açık alanlarda bulunmamak, bulunulduğu zaman da polenlerden uzaklaşmak ve polen mevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutmak yararlı olacaktır.

Alerjik rinit ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.Gribim.com sitesinden ulaşılabilir. Ayrıca bu konudaki sorular için “Uzmanına Sorun” bölümü kullanılabilir.