Genel SağlıkHABERLER

“SARI NOKTA HASTALIĞI”

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Merih Soylu, Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) ve Novartis İlaç firmasının işbirliği ile düzenlenen “Sarı Nokta Hastalığında Fotodinamik Tedavi” konulu seminerde, yaşla birlikte ilerleyen en önemli sağlık sorunlarından birinin görme kayıpları olduğunu söyledi.

Halk arasında “Sarı nokta” hastalığı olarak bilinen “Makule Dejeneresansı”nın özellikle 50 yaş sonrasında rastlanan görme kayıplarının en büyük nedeni olduğunu belirten Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Merih Soylu, hastalığın bazı kişilerde yavaş, bazılarında ise çok hızlı bir seyir izlediğini bildirdi. Hastalığın tek veya her iki gözde birden görülebileceğine işaret eden Soylu, ileri safhalarda görme gücünün tamamen kaybolmasına yol açabilen bu hastalığın belirtilerinin, yaşlılığın doğal sonucu olarak görüldüğü için toplumda fazla bilinmediğini kaydetti.

İstanbul Dünya Göz Hastanesi Retina Bölümü’nden Doç. Dr. Yusuf Durlu ise “Sarı nokta” hastalığının tanısı ve tedavisinde son yıllarda önemli aşamalar kaydedildiğini belirterek, bunlardan en önemlisinin de “Fotodinamik tedavi” olduğunu anlattı. Durlu, “Fotodinamik tedavi, hastalığın giderilmesinde devrim yarattı. Bu nedenle, bu tedavi yöntemini Türkiye genelindeki tüm göz hastalıkları uzmanlarına anlatmaya çalışıyoruz. Ortalama yaşam süresinin uzamasına paralel olarak ilerde daha çok gündeme gelecek bu hastalığın tedavisi, yaşlılarımızın yaşam kalitesini yükseltecektir” dedi. Durlu, daha sonra tedavinin nasıl yapıldığı konusunda katılımcılara bilimsel açıklamalarda bulundu.

HiltonSA Oteli’nde Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) ve Novartis İlaç firmasının işbirliği ile düzenlenen “Sarı Nokta Hastalığında Fotodinamik Tedavi” konulu seminere, Adana ve çevresinden çok sayıda göz hastalıkları uzmanı katıldı.