Genel SağlıkHABERLER

İNMEMİŞ TESTİS KISIRLIĞA SEBEP OLABİLİYOR.

Bir ya da her iki testisin (yumurtalık) normalde olması gereken skrotum (torba) içerisinde yer almaması durumuna inmemiş testis deniyor.

Sağlıklı sperm üretimi için testislerin ısısının, vücut ısısından 1,5–2 derece daha düşük olması gerekiyor. Bu nedenle testis torbaları vücut dışında bulunuyor.-. Testisin torbasına inmemesi durumunda ise vücut ısısında kalan spermler bozuluyor. Bu da ileride çocuk sahibi olmayı engelleyebiliyor. Bu nedenle inmemiş testisin tanısının konulması ve erkenden tedavi edilmesi büyük önem taşıyor.

Erkek bebekler doğmadan önce her iki testis bebeğin karın boşluğunda bulunuyor. Bebek anne karnında gelişimine devam ederken testisler de torbaya inmeye başlıyor. Karın içi boşluğundan sonra kasık bölgesini geçerek doğuma yakın torbaya yerleşiyorlar. Yerleşmediği durumlarda inmemiş testis ile karşılaşılıyor.

Sema Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Kürşat Budan zamanında doğan erkek çocukların yüzde 3-4’ünde, erken doğan erkek bebeklerin üçte birinde testisler erbezi torbasına (skrotum) inmemiş oluyor. Nadiren de olsa testislerin inmesi doğumdan sonraki 6 ay içinde de devam edebiliyor, dedi.

Doğumdan hemen sonra bebeğin ilk muayenesini yapan doktor, testislerin inip inmediğini muayene sırasında kontrol eder. Gözden kaçabilecek bir durum olsa da anne ve babaların da özellikle çocuğun banyosu sırasında bu kontrolleri kendilerinin de yapması mümkün.

Anne ve babaların çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Dr. Kürşat Budan anne ve babaların yapacağı testis muayenesi ile testislerin inip inmediğini kontrol edebileceğini ifade etti. Muayene çocuğun ağlamadığı, havanın da soğuk olmadığı bir ortamda, sıcak ellerle yapılmalı. Eğer bu koşullara dikkat edilmezse pek çok erkek çocuğun aslında normal olan testisleri, yumurtaları torbada ele gelemeyebiliyor.

Testislerin zamanında normal konumlarına ameliyatla indirilmemesi ileri yaşlarda kısırlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. İleri yaşlarda indirilmesi de kanser riskini 10 kat arttırıyor.

İnmemiş testislerin çoğu ilk 3 ayda, bir bölümü de 3-6 ay arasında normal yerine iniyor. 6 ayda yerine inmeyen testisin tedavi edilmesi gerekli olduğunu söyleyen Kürşat Budan, kesin tedavinin ameliyat olduğunu sözlerine ekledi. Operasyon ile testis normal yerine getiriliyor. Ameliyatın mümkün olan en kısa zamanda, tercihen 1 yaşı geçmeden yapılması gerekiyor.