Genel SağlıkHABERLER

KENDİNİZE EN UYGUN DOĞUM ŞEKLİNİ SEÇİN

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Figen Taşer Güney ‘Doğum Çeşitleri’ hakkında bilgi verdi.

Normal Doğum

Normal vajinal doğum, rahim kısılmaları ile rahim ağzının açılarak bebeğin vajinal yoldan doğmasıdır. Doğum ağrıları doğumun ilk evresinde rahmi açar; sonraki evrede bebeği dışarı iter. Bu kasılmaları anneler ağrı olarak hisseder. Vajinal doğum sırasında geçen süreç, bebeği dış ortama hazırlar. Özellikle vajinal yoldan geçerken bebeğin akciğerlerinde biriken sıvının atılmasını sağlar. Bebek için tercik edilen doğum şekli normal vaginal doğum olmalıdır. Normal doğumda annenin perine bölgesinde dikiş olabilir. Bu epizyo denilen dikiş, perinedeki (genital bölge) sinir ve adaleleri korumak için yapılır. O bölgenin kanlanması çok iyi olduğu için hızlı bir şekilde iyileşir. Anneler daha iyi toparlanır, sütleri daha çabuk gelir. Sonraki doğumlarda da normal doğum şansları vardır.

Epidural Doğum

Normal doğumda ağrıyı azaltmak için bazı yöntemler kullanılmaktadır. Aslında doğum sırasında gelişen ağrı, bebeğin doğmasını sağlayacak ağrıdır. Adale gevşetici bazı ilaçlar kullanılabildiği gibi, belden bir iğne yardımı ile kateter yerleştirilmesi ve doğuma kadar, hatta sonraki ilk saatlerde ağrı kesici ilaçlar verilmesi ile de anneler rahatlatılır. Sıklıkla kullanılan epidural analjezi, anestezi uzmanları tarafından uygulanmaktadır. İlaç uygun zamanda verildiğinde ağrıyı azaltmakla kalmayıp doğum süresini de kısaltmaktadır. Ağrı ve ıkınma hissi olmadığından doğum anında zorluk olabileceği düşünülmekle beraber, yorulmamış olan anne kontraksiyonlar sırasında istemli olarak ıkınmakta genellikle bir sorunla karşılaşmamaktadır.

Suda Doğum

Normal doğumda ağrıyı azaltmak için alternatif bir doğum yöntemi de suda doğumdur. Su, annenin ağrılarını azaltır. Anne özel donanım içeren su tanklarında vücut ısısına yakın ısıda suyun içinde doğumu bekler. Bazı sakıncaları olabilir. Bebeğin monitörizasyonu (Kalp atışlarının takibi) konusunda sorun yaşanabilir. Suyun sirküle edilmesi gerekir. İdrarla kan ve mukus (sümüksü rahim ağzı salgısı) ile su kirlenebilir. Doğum anında su seviyesi genellikle azaltılır. Bebek doğumundan sonra hızla su yüzüne çıkarılmalıdır. Kısa kordon varlığında kopma oluşabilir.

Sezeryan Doğum

Doğum eylemi başladıktan sonra da bebeğin kordonunun vajinaya inmesi, bebeğin kalp atışlarının azalması, doğum eyleminin ilerlememesi, suyu önceden gelmiş olan gebelerde bu sürenin 24 saati aşması durumunda sezaryen tercih edilir. Sezaryen bir batın ameliyatıdır. Batın cildine yapılan bir kesi ile batı katları açılır batın boşluğuna girilerek rahime yapılan bir kesi ile bebek doğurtulur. Plasenta alınır ve kesilmiş olan dokular kademe kademe onarılır. Anneye genel anestezi veya epidural anestezi (bilinç açık olarak sadece belden aşağı kısmın ağrı duyusunun yok edilmesi) ile uygulanabilir.Artık pek çok hastanede epidural uygulamasında sezaryene baba da operasyon odasına alınmaktadır.

Son yıllarda sadece ülkemizde değil batı ülkelerinde de sezaryen oranlarında artış gözlenmektedir. Anne ve doğumda bebek ölümü veya doğum travmasına bağlı bebekte kalıcı sekeller de azalmaktadır. Bu iyi bir doğum öncesi takip, doğumla ilgili risklerin görülebilmesi,ameliyathane ve anestezik ilaçların gelişmesine gelişen güven ile ilgili olabildiği gibi maalesef ülkemizde gereksiz korku veya yanlış yönlendirme sonucu da olabilmektedir. Doğum zamanının bilinmemesi,ağrı korkusu, çalışan annelerin doğum zamanlaması isteği veya çevrenin yönlendirmesi sezaryen oranını arttırmaktadır.

Sezaryen bir ameliyattır

Sezaryen bir ameliyattır. Kan kaybı, enfeksiyon riski, anesteziye bağlı komplikasyonlar, damarlarda kan pıhtısı veya amnios sıvısının oluşturacağı tıkanıklık gibi ölümcül olabilen komlikasyonlar daha sık görülür. Normal doğumda eğer zor ve uzun bir sürede gerçekleşmiş ise doğum sonrası kanama veya geç dönemde haznede bolluk ve öksürünce idrar kaçırma şikayeti gelişebilir. Genellikle doğumda dikiş bu zorlanmayı önlemek için yapılır. Sorun kalıcı olursa küçük bir operasyonla düzeltilir. Sezaryen oranları sadece ülkemizde değil dünyada da artmıştır. Sezaryen 20. yüzyıl operasyonudur. Karın duvarı ve takiben rahimde özel bir bölgeye uygulanan kesik ile bebeğin doğurtulmasıdır. Bazı durumlarda zorunludur.

Geçirilmiş rahim duvarı operasyonu varlığında (myom, sezaryen, rahim düzeltme gibi) sezaryen gereklidir. Over kisti operasyonu veya dış gebelik operasyonu geçirmiş olmak sezeryan nedeni değildir. Genital bölgede enfeksiyon, ileri anne yaşı, doğum yolunda miyom olması, çoğul gebelik, annenin doğumda ıkınmasının olduğu durumlar (beyin anevrizması, bel fıtığı vb.) Pelvis darlığı, plasentanın erken ayrılması ve önde olması, bebeğin prematüre olması, makat gelişi, kordon sarkması, doğum sırasında bebek atışlarının düşmesi gibi nedenler sezaryen gerektirir.