Genel SağlıkHABERLER

BADEMCİK ENFEKSİYONLARI VE BADEMCİK AMELİYATI

Memorial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Burak Erdamar, toplumda sıkça görülen bademcik enfeksiyonları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Memorial Hastanesi’nde bademcik ameliyatlarında uygulanan termal welding adlı yöntemle hem ameliyat süresi hem de sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar en aza indirgeniyor.

– Bademcik enfeksiyonları hakkında bilgi verir misiniz?

Bademcik enfeksiyonları bazen kronikleşebilir ve bu zeminde akut ataklara neden olabilir. Kronikleşmiş bademcik enfeksiyonu oluşturduğu potansiyel komplikasyonlardan dolayı önemle ele alınmalıdır. Bunlar arasında romatizmal ateş, kalp kapakçığı hastalıkları, böbrek hastalıkları önem taşımaktadır. Uyku bozuklukları da yine solunum problemi oluşturan, uykuda geçici solunum durmaları yani apneler ile karakterize dönemler meydana getiren komplikasyonlardır.

– Tanıda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Tanıda çocuk yaş grubunda aileden alınan bilgiler çok önemlidir. Atakların sıklığı, şiddeti, tıkanıklık bulguları, uykudaki solunum problemleri tanı ve tedavi seçeneğinin belirlenmesinde çok önemlidir. Buna ilave olarak muayene bulguları ve kan tetkikleri de önemlidir.

– Bademcik ameliyatları hangi durumlarda gereklidir?

Tıkayıcı belirtiler (bademcikler büyüyerek solunum yolunu tıkayabilir), uyku ile ilgili solunum problemleri (horlama, uyku apne sendromu), bademcik apsesi, yılda ortalama 4-5 kez bademcik enfeksiyonu geçirme, romatizmal ateş, kalp kapakçık hastalığı, böbrek rahatsızlığı gibi komplikasyonlar sayılabilir.

– Bademcik ameliyatı hakkında bilgi verir misiniz?

Klasik bademcik ameliyatı genel anestezi altında, bademciklerin, kapsülüyle birlikte disseksiyon yöntemi ile çıkarılması şeklindedir. Bademcikler kan dolaşımı fazla olan dokulardır. Bu yüzden ameliyat sırasında ve sonrasında kanama ihtimali vardır.

Memorial’da uygulanan yeni bir yöntem: Thermal welding

Memorial Hastanesi’nde, yepyeni bir yöntem olan thermal welding ile bademcik ameliyatını çok daha rahat yapmak mümkün olmaktadır.

Thermal welding, operasyon esnasında ısı enerjisi ile ameliyat alanında kanama kontrolünü sağlar ve daha sonraki dönemde doku iyileşmesini hızlandırır. Bu yöntem ameliyat esnasında kanamayı engellediği için, ameliyat süresini ve anestezi süresini önemli ölçüde azaltmaktadır. Thermal welding, ameliyat esnasında önemli ölçüde rahatlık sağlarken ameliyat sonrası dönemde kanama riskini de ortadan kaldırarak ikinci bir uygulamayı ve bunun getirdiği zorlukları önlemektedir. Ayrıca, ameliyat sonrası dönemde yine çok önemli bir problem olan ve yaklaşık 10 gün kadar süren ağrı şikayeti de önemli ölçüde azalmıştır. Sonuç olarak hasta açısından thermal welding yöntemi, ameliyat sonrası dönemde hastanın toleransını artırırken önemli derecede konfor sağlar. Thermal welding; etkin, kolay ve tolere edilebilir, yepyeni bir tonsillektomi tekniğidir.