Genel SağlıkHABERLER

BEBEĞİNİZİN İNEK SÜTÜNE ALERJİSİ OLABİLİR

Bebeğiniz ek gıdalara geçerken dikkatli olmalısınız. Bebeğinizin gıda alerjisi olabilir. Bebeklik döneminde, en sık görülen gıda alerjisi olan inek sütü alerjisi, bağışıklık sisteminin inek sütündeki proteine anormal ya da abartılı şekilde tepki verdiği bir bozukluk olarak biliniyor.

İnek sütü alerjisi genellikle bebeklikte ( özellikle ilk 6 ayda ) başlıyor. Süt alerjisiyle karşılaşan çocukların bir kısmı 2-3 yaşında bundan kurtulurken, bir kısmında da alerji ömür boyu devam ediyor.

Sema Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamza Yazgan süt alerjisini önlemenin en iyi yolu, bebeği olabildiğince uzun süre anne sütüyle beslemektir. Anne sütü alanların çok azında süt alerjisi gelişmektedir dedi.

Süt alerjisinin çeşitli belirtileri bulunuyor. En şiddetli semptomlar genellikle süt tüketilmesinden sonraki 30 dakika içinde meydana geliyor, bazen daha uzun süre sonra da ortaya çıkabiliyor.

Süt alerjisinin belirtileri

Huysuzluk, aşırı ağlama
Aşırı gaz sancısı
Kusma
İshal- kanlı, mukuslu dışkı
Kabızlık- bazen süt alerjisi ishal değil kabızlığa da yol açabilir
Ciltte döküntü, kaşıntı, egzama
Gözlerde kaşıntı
Gözaltlarında koyu renkli halkalar
Tekrarlayan hırıltı, öksürük, aksırık, burun akıntısı veya tıkanıklığı
Sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit geçirme
Büyüme geriliği
İnek sütü alerjisinin tedavi için, sütün ve süt ürünlerinin bebeğin diyetinden çıkarılıyor. Uzmanlar sütün, çocuğun gelişiminde önemli rol oynadığı için inek sütü proteinine alerjik olan bebeklere ve çocuklara süt içermeyen soya esaslı özel besinler öneriyor.

Ek gıdalara geçilirken dikkatli olunmasını söyleyen Dr. Hamza Yazgan, bebeği her yeni besin ile 1–2 hafta aralarla tanıştırmalı ve alerji belirtilerine dikkat etmelidir. Eğer bir ebeveynin ya da kardeşin süte alerjisi varsa, bebeğin de alerji geliştirme olasılığı daha yüksek olabiliyor. dedi.