Genel SağlıkHABERLER

TIBBİ BİTKİLERİN DOĞRU KULLANIMI

Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde Kurutulan bitkilerden ilacın ham maddesi olan droglar yapılıyor. Üniversitelerden öğretim üyeleri, doktor ve eczacıların işbirliği ile yürütülen çalışmalar sonucu kullanıma sunulan bitkilerin artırılması hedefleniyor.

Ekinezya, Dul Avrat Otu, Kantaron çiçeği, Zencefil, Zerdeçal, Ginseng, Demir Hindi, Ananas, Yaban Mersini, Deve Dikeni, Meyan Kökü, Isırgan, Kırlangıç Otu, Alman Papatyası, Çörek Otu bahçede en çok ilgi gören bitkiler arasında.

ASTRAGALUS: Deli Çöven bitkisidir. Bağışıklık sistemini güçlendirme, kanserli hastalarda kemoterapinin yan etkilerini azaltma, AIDS, diyabet ve enfeksiyonlarda kullanılır. 250 ve 500 mg’lık kapsülleri günde 4 kez alınır, ayrıca çay ve kurutulmuş kök ekstreleri mevcuttur.

DULAVRATOTU: Literatürdeki adı Arctium Majus olan bitki, ödem çözme, kan şekerini düşürme özellikleriyle bilinir. Diyabet, kanser ve enfeksiyonlarda hem koruyucu hem tedaviye yardımcı olması bakımından tercih edilir. Günde üç kez sıvı olarak 2 ml. kullanılması

DEVE DİKENİ: Safra taşından ve kanserden korur, hepatit, siroz ve psoriasis hastalıklarında etkilidir, Hamilelere önerilmez. Günde 200 ile 400 mg. kullanılır.

KARAHİNDİBA: Dandelion olarak da bilinen bitkinin tamamı yenilebilir, yaprakları yemeklerde kullanıldığı gibi kendisinden şarap da üretilebilir. Kanserden koruyucu ve diüretik özelliği vardır. Karaciğer toniği olarak da tercih edilen bitki, kurutulmuş solit ekstre olarak günde 250 ya da 500 mg. alınmalıdır.

ECHINACEA: Özellikle soğuk algınlığı ve gripte etkili olan bitkinin vatanı Kuzey Amerika’dır. Kanserden korunmada soğuk algınlığında, bağışıklık sistemini güçlendirmede, enfeksiyon ve yaralarda faydalıdır. 8 haftadan fazla kullanılması önerilmez. Preparatlarının değişkenliği nedeniyle dikkatle kullanılması gerekir. Kurutulmuş kök günde üç kez 200 ile 1000 gram arasında tüketilebilir.

GİNKGO BİLOBA: Mabet ağacı olarak da bilinen bitki, dolaşım bozukluğu, astım, bellek kaybı, işitme kaybı, ani saç kaybı, impotans ve Alzheimer hastalığında kullanılır. Günlük dozu 120 ile 240 mg. arasında değişir.

GINSENG: Panax, Amerikan ve Sibirya olmak üzere 3 çeşidi vardır. Kanserden koruma, bağışıklığı güçlendirme, diyabet, kolesterol ve fiziksel aktiviteyi artırma özellikleriyle bilinir. Her çeşidinin kullanım miktarı farklıdır.

ISIRGAN: Kullanım alanları arasında alerji, prostat büyümesi, prostat kanseri, artrit, bronşit ve spazmlar vardır. İştah açıcı ve afrodizyat etkileri ile de bilinir. Günde 150 ile 300 mg. kullanılabilir. Kurutulmuş yapraklarının günde 4 ile 12 gram tüketilmesi önerilir.