Genel SağlıkHABERLER

BÖBREK HASTALARI ÇOK SU İÇMEMELİ

Özellikle yaz günlerinde bol su içilmesini öneren uzmanlar, ancak böbrek yetmezliğinden şikayetçi olan kişiler için bu durumun geçerli olmadığını söyledi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı uzmanı Dr. Gülay Aşçı, “böbrek yetmezliği çeken hastaların çok su içmesi sakıncalı. Bu hastalar sadece susadıkları zaman su içmeli” dedi.

Dr. Gülay Aşçı, insanlarda susama ihtiyacını belirleyenin, alınan tuz miktarı olduğunu belirterek, “Sağlıklı kişilerin bol bol su içmesi gerekiyor. Ancak böreklerinde sorun olanlar su içmek için kendilerini zorlamasın” dedi.

Tüketilecek günlük su miktarının çok iyi hesaplanması gerektiğini bildiren Aşçı, şu bilgileri verdi:

“Çok su içmek, çok idrara çıkmaya neden olur. Bu böbrek çok çalıştığı için değil, siz ihtiyacınızdan fazla su aldığınız ve gerekmeyen miktarı idrarla attığınız içindir. Çok su içmenin böbreklere bir yararı yoktur. Çok nadir ve özel bazı durumlarda, örneğin böbrek taşlarının varlığı gibi, idrar miktarının 2 litrenin üzerinde tutulması faydalı olacağından bol su içmek önerilebilir.”

Böbrek yetmezliği olan kişilerin yeterli miktarda su içmelerini öneren Aşçı, “Böbrekleriniz tam çalışmıyorsa zorla su içmek zararlıdır. Aldığınız suyun atılımı normal olmayacağından, fazla su alımına bağlı olarak, su fazlalığı dediğimiz tıbbi tablo ortaya çıkar” diye konuştu.

Bu tablonun ortaya çıkmasıyla iştahsızlık, kusma ve baş ağrısı şikayetlerinin ortaya çıktığını belirten Aşçı, “Bebeklerde, yaşlılarda, hafıza bozukluğu olan kişilerde ve bilinci yerinde olmayanlarda susama hissi olmaz. Bunların dışındakilerin susadıkça su içmeleri yeterli olur” dedi.