Genel SağlıkHABERLER

AB, ALKOLE KARŞI TAVIR ALACAK

Tütün ürünlerinin sağlığa zararları konusunda kamuoyunu uyarmak için son yıllarda kapsamlı önlemler alan AB, şimdi de alkollü içkileri hedefleyen uygulamalar başlatmaya hazırlanıyor.

AB Komisyonu, üye ülkelerde alkol tüketimini ve bu tüketimden kaynaklanan sorunları ele alan bir raporu Eylül ayında açıklayacağını, alkollü ürünlerin zararları konusunda tüketicileri uyarıcı uygulamaların başlatılacağını duyurdu. AB üyesi 25 ülkede alkol tüketimini inceleyen ayrıntılı bir raporu temel alan Komisyon, bir “stratejik plan” hazırlayacağını ve alkolizme karşı mücadele için önlem önerileri getireceğini belirtti.

AB Komisyonu, alkol tüketiminin kontrolünde yaptırım gücü olmayan bazı tavsiye kararlarının, tüm üye ülkelerde yaptırım gücü olan AB yasalarına dönüştürülmesini hedefliyor.

Tütün ürünleri paketleri üzerinde bu ürünlerin zararlarını anlatanmesajlar aktarılmasını 2003 yılından beri yasal mecburiyet haline getiren AB, alkol şişelerinin etiketlerinde de aynı tür uygulama başlatmayı planlıyor. Bu mesajlarda, alkollü araba kullanmanın veya çalışmanın oluşturduğu tehlikeler, hamilelik döneminde alkolün olumsuzetkileri gibi unsurlara değinilecek.

Komisyon, alkol ürünlerinin reklamlarına da katı sınırlamalar getirmeye hazırlanıyor.

AB ülkelerinde kişi başına yıllık alkol tüketiminin ortalama 13 litre olduğu, bu miktarın özellikle kuzey ve doğu Avrupa ülkelerinde yüksek gözüktüğü belirtiliyor.

Komisyon raporuna göre, AB’de sağlık sorunlarının ve erken ölümlerin yüzde 7,4’ünün sorumlusu alkol olarak gösteriliyor.

Alkol üreticilerinin temsilcileri, “müşterilerinin yüzde 95’inin sorun yaşamadığını” ileri sürerken, ürünlere yüksek vergilendirme, fiyat artışı ve reklam yasağı getirilmesi gibi uygulamaların yasa dışıgirişimleri ve yolsuzlukları beraberinde taşıyacağını savunuyor.

Temmuz başında AB Dönem Başkanlığını üstlenen Finlandiya, alkolizm sorununa ve buna karşı mücadeleye öncelik vereceğini belirtmişti.