Genel SağlıkHABERLER

GÜNEŞLENİRKEN KANSER OLMAYIN

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yorulmaz, açık tenlilerin koyu tenlilere göre cilt kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirterek, ”Güneşe maruz kalan yanıklar ve yaralar kanserleşme için uygun ortamı yaratır” dedi.

Prof. Dr. Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatile çıkanların genellikle zamanlarını, denizde ve havuzda geçirdiğini söyledi. Tatil boyunca vatandaşları çok sayıda tehlikenin beklediğini, bu nedenle dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Yorulmaz, kızgın güneşin altında asla kalınmaması gerektiğini bildirdi.

Bir şemsiyenin altında durulması ya da öğleden önce 11.00’e kadar, öğleden sonra da 16.00’dan sonra dışarıya çıkılması gerektiğini belirten Yorulmaz, doğrudan güneş altında kalmanın açık tenlilere zarar verdiği gibi koyu tenliler için de risk oluşturabileceğini kaydetti.

Bu nedenle güneşe çıkmadan önce en az 24 faktör güneşten koruyucu krem kullanılması gerektiğini bildiren Yorulmaz, ”Açık tenliler koyu tenlilere göre cilt kanserine yakalanma riski yüksek olduğundan, güneşlenirken daha fazla dikkat etmelidirler. Vücudunda güneş yanığı ve yara olan kişiler ise kızgın güneş altında güneşlenmemedir. Çünkü güneşe maruz kalan yanıklar ve yaralar, kanserleşme için uygun ortamı yaratır” dedi.

GÜNEŞLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Özellikle genç kız ve erkekler arasında, tatile çıkıldığında mutlaka bronz bir tene kavuşulması gerektiği gibi yanlış düşüncenin hakim olduğunu bildiren Yorulmaz, şunları kaydetti: ”İnsanları ültraviyole ışınları bronzlaştırır. Bu ışınlardan da sadece güneşin altında kalarak faydalanılmaz. Çünkü ultroviyole ışınları şemsiye gibi maddeler üzerinden de etkisini gösterir.

Bu nedenler tatilde bronzlaşmak isteyenler geniş bir şapka kullanmalı ve şemsiye altında bronzlaşmalıdır. Kızgın güneşte yanmak aynı ateşte yanmak gibidir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ise yanan bölgeye buz veya soğuk suyla ıslatılmış kumaşlar konmalıdır. Daha ciddi yanıklar oluşması durumunda ise bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.” Su toplayan bölgelerin asla patlatılmaması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, su toplayan bölgelerin açılması durumunda ise ciddi ağrıların olabileceği ve tende iz kalabileceğini kaydetti.