Genel SağlıkHABERLER

SPOR YAPARKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Özellikle içinde bulunduğumuz yaz aylarında daha çok kişinin sağlıklı ve zinde olmak amacıyla uğradığı spor salonları, düzenli ve uygun şekilde temizlik yapılmadığı durumlarda birçok bulaşıcı hastalığın kaynağı olabililiyor. Hisar Intercontinental Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, bu tür durumlarda özellikle egzersiz aletlerinde birikmiş olan mikroorganizmaların birçok hastalığa neden olabileceğini belirtiyor. Dr. Gözüküçük spor salonlarından kaynaklanabilecek sağlık sorunları ile ilgili şu bilgileri veriyor:

Egzersiz aletlerine dikkat

“Spor ve jimnastik salonlarında enerji harcamak için kullanılan egzersiz aletlerinde hasta ya da taşıyıcı kişilerin ter ve diğer vücut salgılarında taşıdıkları mikroorganizmalar ile virüs, bakteri, mantar ve parazitlerin sağlıklı kişilere bulaşmasıyla solunum yolu hastalıkları, el ve ağız yoluyla bulaşan mide bağırsak sistemi hastalıkları ve deri hastalıkları görülebilir.

Toplu veya ortak yaşanan yerler enfeksiyon hastalıklarını da beraberinde getirmektedir. Spor salonları da birçok insanın ortak aletleri kullandığı toplu yaşanan yerlerden biridir. Bu gibi yerlerdeki aletlere, kullananların teri ve diğer vücut salgıları bulaşmaktadır. Özellikle cilt, solunum sistemi ve mide barsak sistemini ilgilendiren değişik hastalıklar bulaşabilmektedir. En fazla risk ise ellerden ve solunum sisteminden kaynaklanan mikroorganizmalar ile olmaktadır.

Havuz ve duşlar birer enfeksiyon kaynağı olabilir

Bir kişide bir mikroorganizmanın taşıyıcılığı varsa onun tuttuğu egzersiz aletlerini daha sonra tutan kişi ellerini iyice yıkamadan bir şeyler yerse, o mikrobu kapma riski yüksektir. Ayrıca bir çok spor salonunda bulunan havuz ve duşlar da önemli birer enfeksiyon kaynağıdır. Çünkü ıslaklık mikroorganizmaların yaşama ve üreme şansını artırdığı için ter yoluyla bulaşmalar da olabilmektedir. Yapılan bir araştırma sonucuna göre, özellikle egzersiz, ağırlık aletleri, aerobikte kullanılan veya diğer aletlerin elle tutulan bölümlerinin üzerinde birikmiş olan insan teri tehlike saçmaktadır.

Spor salonlarında zeminleri birçok insan ortak kullandığı için, buralar önemli bir tehlike oluşturmaktadır. Terleme ve sürtünme ile zedelenen deriler mikroplara açık hale gelebilmektedir. Spor salonlarında en önemli enfeksiyon kaynağı havuzlar ve duşlardır. Örneğin, spor salonuna gelen kişi bir bakteriyel enfeksiyonun başlangıcında olabilir. Bu kişide herhangi bir rahatsızlık ya da belirti yoktur ama kişi enfeksiyon taşıyıcısıdır.

Enfeksiyon hastalıklarından solunum yolu hastalıkları, el ve ağız yoluyla bulaşan mide bağırsak sistemi hastalıkları ve deri hastalıkları görülmektedir. Örnek olarak, nezle, grip, hepatit A, uçuk, siğil gibi hastalıklar ve mantar enfeksiyonları verilebilir. Deri hastalıkları ise en çok çıplak ayakla basılan soyunma odaları, duş kabinleri, elle tutulan aletler ve oturma yerlerindeki mantar, virüs ve bakteriler ile meydana gelmektedir. Bir diğer tehlike de havlulardır. İyi yıkanıp dezenfekte edilmemiş havlular terle bulaşan enfeksiyonların taşınması açısından önemli bir risktir. Spor salonlarında siğiller, siğil benzeri enfeksiyonlar, tüm mantar enfeksiyonları ve uçuk gibi hastalıklar çok çabuk bulaşabilir. Yani herhangi bir spor aletini kullanan kişinin vücudunda bu mikroorganizmalardan biri varsa ve o aletlere bunları bırakmışsa, aynı aletleri kullanan başka birinin de vücudunda geçirgenliği artıran bir açıklık ya da yatkınlık varsa kolaylıkla hastalık gelişebilmektedir.

Korunmanın temeli el yıkama

El yıkama alışkanlığı hemen tüm enfeksiyon hastalıklarında korunmanın temelini oluşturmaktadır. Çok kullanılan yerler daha iyi dezenfekte edilmeli, özellikle ellerin çok kullanıldığı yerlerin düzenli olarak dezenfeksiyonunun yapılması ve ellerin sık sık yıkanması gerekmektedir. Burada en önemli sorumluluk spor salonu işletmecilerine düşmektedir. Hem yüzeylerin hem de kullanılan egzersiz aletlerinin düzenli aralıklarla ve uygun şekilde dezenfekte edilmesi çok büyük önem taşımaktadır.”

Uzm. Dr. Ramazan Gözüküçük
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Hisar Intercontinental Hospital