Genel SağlıkHABERLER

KANSER RİSKLİ BÖLGEDEN TAŞINIYORLAR

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Nevşehir’de akciğer kanseri riski bulunan bölgelerde yaşayanların başka bölgelere yerleştirileceğini açıkladı.

Prof. Dr. Murat Tuncer, tüm dünyada kullanılan Onconase adlı ilacın bu hastalıktan tedavi görenlere Türkiye’de ücretsiz olarak dağıtılacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Türkiye’de 60’a yakın ilde “erionit” ve “asbest”in yol açtığı akciğer kanseri riskinin bulunduğunu belirterek, özellikle en büyük risk bölgesinin Nevşehir olduğunu kaydetti.

RİSK ALTINDAKİLER YENİ EVLERE YERLEŞTİRİLECEK

Ancak Tuncer afet bölgesi ilanının ardından gerekli önlemlerin alındığını söyledi:

“Artık bu hastalık bu bölgelerden kalkıyor. Çünkü yaklaşık 400 tane yeni bina gerçekleştiriliyor. Eskiden riskli olan bölgeden köylerimiz bu yeni binaya taşınıyorlar”

ONCONASE İLE KESİN TEDAVİ MÜMKÜN OLABİLECEK

Tuncer ayrıca, tüm dünyada kullanılmaya başlanan “Onconase” adlı ilacın Türkiye’de de daha önce tedavileri başarısız olmuş hastalara ücretsiz olarak verileceğini kaydetti.

TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞMALARDAN ETKİLENDİM

Türkiye’de akciğer zarı kanseri üzerine araştırma yapan Chicago Loyola Üniv. Akciğer Dep. Bşk. Prof. Dr. Michele Carbone ise, Türkiye’de bu konuda yapılanların sevindirici olduğunu kaydetti:

“2000 yılında Sağlık Bakanı’na giderek bu insanlar için erionit içermeyen yeni bir köy kurmasını istedik ve Bakan bize söz verdi. Siyasetçiler genelde verdiği sözü tutmadığı için o zaman buna inanmamıştım. Ancak 200’den fazla ev yapıldığını görünce oldukça etkilendim. Türkiye’de yapılanlar gerçekten etkileyici.”