Genel SağlıkHABERLER

STRES DİŞE VURUYOR

Çağımızın hastalığı olan stresin, çeşitli diş hastalıklarına yol açtığı bildirildi.

Tıp dilinde ‘Bruksizm’ denilen, uyku sırasında dişleri sıkma ve gıcırdatma hastalığının en önemli kaynağının stres olduğu ifade ediliyor. Bunun anormal bir durum olduğunu belirten uzmanlar, uyku sırasındaki diş gıcırdatmanın çok sesli olduğunu ve kişinin aynı sesi uyanıkken çıkaramadığını söylüyor.

Uzmanlara göre, diş gıcırdatmanın şiddeti ve sıklığı dişlere zarar verecek boyutlara ulaşabiliyor. Sürekli birbirine sürtünen dişlerin minelerinin zarar gördüğünü ve dişlerin boylarının kısaldığını ifade eden uzmanlar, “Köklerinde basınçtan dolayı kıstık oluşumlar meydana gelir. Dişi çene kemiğine bağlayan bağlarda gevşemeler olur ve bu yüzden dişlerde sallanmalar başlar. Diş eti dokuları da zarar görür. Dokunulduğunda kanar ve gittikçe koyu renkli bir görünüm alırlar” diyor.

Ayrıca çene eklemindeki kıkırdak dokudaki tahribat yüzünden eklem şikayetlerinin ortaya çıktığı belirtilirken, eklem şikayetlerini oluşturan sebeplerden birinin de sürtünmeyle kısalan diş boyları olduğu bildirildi.

Öte yandan, dişlerini sürtmeyen sadece birbirine kenetleyen kişiler de bulunduğunu belirten uzmanlar, böyle kişilerde ses olayı görülmemesine rağmen diş ve diş dokuları üzerinde rahatsızlıkların meydana geldiğini ifade ediyor.

Diş gıcırdatma ve sıkma işleminin sadece gece değil, stresli zamanlarda gündüz için de geçerli olduğunu söyleyen uzmanlar, “Kişi olayı gündüz yapıyorsa gece de mutlaka yapıyordur. Sabah kalktığında eklemlerde, çiğneme kaslarında, baş ve boyunda ağrı, yorgunluk, yutkunma güçlüğü, dişlerde ağrı ve hassasiyet olması bruksizmin etkileridir” diyor.

Bu hastalıktan kurtulma yolu olarak stresi ortadan kaldırmak gösterilirken, diğer bir yol da dişlerin korumaya alınması olarak belirtiliyor. Uzmanlar, dişlerin korunması için ağza kişiye özel silikon esaslı maddeden yapılmış bir gece plağını tavsiye ederken, bu koruyucu sayesinde şikayetlerin azaldığını bildiriyor.