Genel SağlıkHABERLER

KÖTÜ BESLENENLER DİKKAT!

Kötü beslenenler dikkat! Yaşlanmamak için mutlaka ama mutlaka yediklerinize dikkat edin….

Modern hayatın getirdiği kötü beslenme alışkanlıkları dışında, stres ve olumsuz dış etkilerden korunmak için vücut kendini savunacak besin ögelerine ihtiyaç duyuyor. Konuyla ilgili sorularımıza cevap bulmak için Beslenme Danışmanı ve Diyetisyen Emine Şahin’le görüştük.

Besin takviyeleri neden önemli?

Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte özellikle son yıllarda beslenme alışkanlıkları giderek daha da kötüleşti. Fast-food türü tek yönlü beslenmenin artması, hareketsiz bir yaşam tarzı, aşırı stres gibi nedenlerden dolayı çeşitli hastalıklarda büyük artış görülmeye başlandı. Bu nedenle modern yaşam tarzından kaynaklanan bu tür hastalıkların önüne geçebilmek için gerekli besin takviyelerini uygun olan zamanlarda ve miktarlarda kullanmak son derece büyük önem kazandı.

Beslenme ve anti-aging arasında nasıl bir ilişki var?

Özellikle büyük şehirlerde insanlar, hava kirliliği, egzoz, aşırı yoğunluk, stres, kötü beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerle yaşlanma sürecini daha hızlı yaşıyorlar. Bu olumsuz süreci yavaşlatabilmek için serbest radikaller adı verilen ve yaşlanma sürecini hızlandıran zararlı etkenlere karşı vücudumuzu savunacak besin ögelerine ihtiyacımız var. Bu besin maddeleri arasında anti-aging özellikleri olan selenyum, E vitamini, C vitamini, beta karoten, esansiyel yağ asitleri gibi esansiyel vitamin ve mineraller olarak saymak mümkün.

Besin takviyeleri gerçekten etkili mi?

Besin takviyeleri uygun zamanda ve ihtiyacı olan kişiler tarafından kullanıldığında gerçekten etkili olmaktadır. Üstelik besin takviyeleri ile ilgili yapılmış ve yayınlanmış binlerce ciddi klinik çalışma mevcut. Sonuç olarak, bütün ürünlerin etkinlikleri klinik olarak kanıtlanmış.

Ciltteki yaşlanmanın önlenebilmesi için kullanılan tabletler gerçekten etkili mi?

Son yıllarda yapılan çalışmalar, cilt yaşlanmasının kalıtımsal özellikler, serbest radikaller, yaşam tarzı, yanlış beslenme gibi nedenlerden etkilendiğini ortaya koyuyor. Uygun besin takviyeleri sağlandığında serbest radikaller ve beslenmeye bağlı olumsuz değişikliklerin önlenebileceği ya da geciktirilebileceği düşünülüyor.

35 yaş üzerinde mutlaka kullanılması önerilen besin takviyeleri hangileri?

Özellikle kanserden korunmak için seleno precise, kalp-damar sağlığının korunması için biomega-3 ve Q10, vücudu serbest radikallerden korumak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için bio-antioksidant… Ayrıca ciltteki yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesi ve eklem sağlığı için glukozamin sülfat alımı önemli. Bunlara ek olarak da osteoporozdan korunmak için kondroitin sülfat kalsiyum, D vitamini ve K vitamini takviyeleri özellikle 35 yaş ve üzerinde oldukça fazla önem kazanıyor.