Genel SağlıkHABERLER

7 SORUDA RİSK HARTASI

Devlet tüm tedavi ücretlerini karşılasa bile ‘Artık benim bebeğim olmaz’ diye düşünüyorsanız ya da bebek sahibi olmanız için önünüzdeki tıbbi engelleri öğrenmek istiyorsanız bu soruların cevabını kendinizde test edin…

İSTANBUL Memorial Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nden Op. Dr. Banu Kumbak Aygün, kadınların yumurtlama probleminin önde gelen sebebi olan, ‘Polikistik Over Sendromu’ (PKO) yani çok sayıda kist oluşumunun temel nedenlerini sizler için anlattı. Hastalığın her 5 kadından birinde görüldüğünü söyleyen Dr. Aygün, bu riske karşın kadınların, her yıl düzenli olarak jinekolojik muayenelerini yaptırmaları önerdi. Peki ama anne olmanızın önündeki en büyük engel olarak gösterilen, ‘Polikistik Over Sendromu’ nedir? 7 ayrı soruda siz de ne kadar risk grubunda olduğunuzu ve yapmanız gerekenleri belirleyebilirsiniz.

Çocuk sahibi olmanın önündeki en önemli engel ne?

KADIN vücudundaki iki yumurtalık, her adet döneminde döllenmeye müsait bir olgun yumurta geliştirir. Bu yumurta, gelişimini ve olgunlaşmasını ‘follikül’ adı verilen içi sıvı dolu bir kesecikte tamamlar. ‘Polikistik Over Sendromu’nda (PKO) ise birçok yumurta aynı anda olgunlaşmaya çalışır ama başaramaz. Sonuçta birçok yumurta vardır ancak hiçbiri gelişip döllenme yeteneği kazanamaz. Ultrason muayenesinde yumurtalıklar, birçok kesecik yani birçok kist şeklinde görülür. Polikistik kelime anlamı olarak ‘çok sayıda kist’ demektir.

Kiloluyum, çocuk sahibi olabilir miyim?

TÜP bebek merkezlerine başvuran kadınların yaklaşık yüzde 20’sinde yumurtlama problemi mevcut. PKO’da aşırı tüylenme, düzensiz adet ve özellikle şişmanlık gibi belirtiler kendini gösterir. Ama bu belirtilerin hep birlikte ve şiddetli görülmesi gerekmiyor. Bu belirtiler görüldüğünde durum, gerekli muayeneler, ultrason ve tetkikler yapılarak açığa kavuşturulmalıdır.

Erkek sakalı çıkması kötü haberci mi?

PKO’NUN görüldüğü kadınlarda tüylenme, daha çok yüz ve çene bölgesinde, erkek sakalı gibi çıkar. Eğer tüylenme daha aşırı boyutlardaysa, göğüs uçları ile aralarında ve göbekte olabilir. Şişmanlık da PKO’lu hastaların ortak özelliklerinden biridir. Ancak şişmanlığın hastalığın nedeni mi, yoksa sonucu mu olduğu kesin bir yargıya kavuşmamıştır.

Şeker hastasıyım, anne olma ihtimalim nedir?

PKO’DA direkt olarak yumurtalıkların içindeki hassas hormonal dengeyi bozabilecek faktörler ortaya çıkabilir. Şişmanlık, şeker hastalığı, böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışması gibi. Hastalığın gelişiminde karbonhidrat metabolizmasını düzenleyen ‘insülin’ hormonunun da etkili olduğu düşünülmektedir. Zira bu hastalar aynı zamanda kiloludur. Ancak tedavisi mümkün.

1 yıl boyunca hamile kalamamak normal mi?

BAZEN ultrason muayenesinde yumurtalıkların görüntüsü PKO gibi izlenebilir. Bunu gerçek PKO ile karıştırmamak gerekir. Adetler düzenli olabilir, kilo fazlalığı ve tüylenmede artış olmayabilir. Fakat muayene sonucu yumurtalıkların polikistik görüntüde olduğu ifade edilebilir. Bu durumda 1 yıl ilişkiye rağmen hamilelik oluşmuyorsa, mutlaka merkeze başvurulmalıdır.

Kaç aşılama çalışmasından sonra tüp bebek denenmeli?

TEDAVİYİ planlarken öncelikle hastaların diyetisyen gözetiminde ideal kilolarına inmeleri sağlanmalıdır. Gerekirse insülin direncini kırmak için şeker hastalarında kullanılan ‘metformin’ ilaç tedavisi kullanılabilir. Tıbbi tedavi ve kilo kaybı sonucunda adetlerde önemli oranlarda düzelme olabilmekte, yumurtlama probleminin ortadan kalkmasıyla bazen hamilelik kendiliğinden oluşabilmektedir. Ancak bu işlemlerden sonra adet düzensizliği devam ediyorsa, yumurtlamayı uyaran ilaçlar ve hormon iğneleri uygulanabilir. Gelişen yumurtalardan aşılama yöntemi ile hamilelik oluşturulmaya çalışılır. 3-4 kez yapılan takip ve aşılama ile gebelik elde edilememiş ise tüp bebek yöntemine geçilmesi önerilir…

Adet düzensizliği kötü haber mi?’

AŞIRI tüylenme olan hastalarda, adet düzensizliğine bakılır. Yılda birkaç defa düzensizlik normal kabul edilir. Adetler uzun süreli gecikiyorsa, bu yumurtlama olmadığının bir kanıtı olabilir. Bu durumda PKO’dan şüphelenilmelidir. Muayene sırasında gözlenen irileşmiş yumurtalıklar, tanının konmasında belirleyicidir. Kesin tanı için bazı testler uygulanmalıdır.

KURAYLA BEBEK SAHİBİ OLDULAR

Hülya-Yusuf İşçi çifti 12 yıllık evli…11 yıl boyunca bebek sahibi olmak için sayısız tedavi ve tüp bebek denemesi yaptılar. Tam ümitlerini yitirmişlerdi ki imdatlarına ücretsiz tüp bebek kurası yetişti…

EVLİLİĞİNİN ilk yılından itibaren eşi Yusuf İşçi’yle bebek sahibi olmak için mücadele eden Hülya İşçi anneliğe giden uzun yolculuğunu anlattı:

‘Normal yollarla hamile kalamadım. 11 yıl boyunca pes etmedim. Belirli aralıklarla tüp bebek tedavisi gördüm. Sonuçlar başarısız oldu. Ümidimi hiç yitirmedim. Bir gün internette Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi’nin sitesine girdim. Orada kısırlıkla ilgili seminer verileceği yazıyordu. Seminere gittiğimde kura çekimi vardı. Şans bana güldü. Ücretsiz tüp bebek tedavisine alındım. Tedavim 18 gün sürdü. İlk denemede yıllardır özlemini çektiğim bebeğime hamile olduğumu öğrendim. Hamileliğimin 9 ayında her anını hissederek ve oğluma kavuşacağım günü bekleyerek yaşadım. Sonunda bizi hayata bağlayan Arda’mıza kavuştuk.’

BiN 500 BEBEKLERi VAR

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Direktörü Opr. Dr. Seval Taşdemir ‘İhtiyacı olduğunu düşündüğümüz kişilere kurayla ücretsiz tüp bebek tedavisi yapıyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana bin 500 aileyi bu sayede bebek sahibi yaptık’ dedi. Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi’nin telefonu şöyle: 0 212 287 57 75

SON ÇARENiZ OLSUN

Özel Anatolia Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi’nin kurucusu Prof. Dr. Hakan Yaralı, çocuk özlemiyle yanıp tutuşan çiftlere altın değerinde öğütlerde bulundu…

Türkiye’de gebe kalmakta zorlananların oranı yüzde 15. Bu gruba tüp bebek önermiyoruz. Kendiliğinden ya da mevcut tedavilerle gebe kalınabilir.

Her çocuğu olmayan tüp bebeğe yönelmesin, iyi bir kısırlık uzmanına başvursun.

Genç çiftler, en son çare olarak tüp bebeği tercih etsin. Beklemek de bir tedavidir.

Kadınlar 38 yaşını geçtiyse, tüp bebeğe yönelebilir. Diğer seçeneklerle vakit kaybetmeyin.

38 yaşında, 10 yıllık evli bir çift, ‘Yumurtlama ve aşılama’ gibi başarı şansı sınırlı tedavi seçenekleriyle vakit harcamasın.

Tüm kadın yaş gruplarında gebe kalma oranı yüzde 50-55 iken bu oran 40 yaşında yüzde 20-30’lara 44-45 yaş ve üzerinde sıfıra düşüyor.

Ağır sperm sorunu olmayan vakalar mevcut tedavileri tercih etsin.

Spermi olmayan erkeklerden de artık cerrahi yöntemle testisten biyopsiyle sperm alıyoruz. Başarı oranı yüzde 50.

Çiftler temeli olmayan üreme imminolojisi yaptığını söyleyen şarlatanlardan uzak dursun.

TEDAVi MERKEZi SEÇERKEN DiKKAT

1-Gebelik oranı yüzde 50 olacak.

2-Çoğul gebelik yüzde 20-25’in altında olacak

3-Donma-çözmede en az yüzde 45 başarısı olacak.

4-Merkez güvenli olacak…

5-Kliniksel ve labratuvar ekibi deneyimli ve tecrübeli olacak.

Star