Genel SağlıkHABERLER

“ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR”

İstanbul Üniversitesi Genetik Araştırma Merkezi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Yüksel Kadıköy Belediyesi Sağlık ve Sosyal Dayanışma Vakfı (KASDAV) Zihinsel Engelliler Birimi’nce düzenlenen “Zihinsel Engelli Çocuklar” konulu sempozyumda zihinsel engelli çocuğun durumunun erken anlaşılmasının, çocuğun ve ailenin geleceğini belirleyeceğini ve erken özel eğitim alan zihinsel engelli çocukların kendilerinin yanı sıra ailelerini de mutlu edeceklerini söyledi.

Prof. Dr. Yüksel, şunları kaydetti: “Zihinsel engelli çocuğa erken tanı konulması ve zaman kaybetmeden özel eğitim ihtiyacına cevap verilmesi, onun ve ailesinin hayatını kolaylaştırmaktadır. Geç ve güç öğrenen zihinsel engelli çocuklarımızın yaşama dair becerileri erkenden öğrenebilmelerini sağlamak ileride karşılaşılabilecek sorunlara karşı çocukların ve ailelerin hazırlıklı olmalarına yardımcı olmaktadır.”

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Rehberlik Danışma Hizmetleri Şube Müdürü Ülkü Beşkardeş de, zihinsel engelli çocukları olan ailelerin çocuklarını evlerinde saklamamaları, özel eğitim veren okullara göndermeleri gerektiğini söyledi.

Beşkardeş, zihinsel engelli çocukların, kendileri için açılan okullarda sosyalleşerek yetenekleri doğrultusunda çeşitli işler yapabileceklerini kaydetti. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de Türkiye’de özürlü çocuklara yönelik eğitimde eksiklikler olduğuna dikkati çekerek, bunların giderilmesi için bütün kurumların el ele vermesi gerektiğini belirtti.