Genel SağlıkHABERLER

ET ÜRÜNLERİ BOZUK ÇIKTI

22 numune sucuğun yarısı, 32 sosisin 10’u ve 10 salamın 2’si bozuk çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı son iki ayda, İstanbul’un farklı bölgelerinde faaliyet gösteren “et ürünleri üreticilerini” denetledi

Denetmenler, 71 adet et ürünü içeren numune aldı Bu numuneler Hıfsızsıhha Labaratuvarı’nda test edildi.

Vatandaşın ana besin kaynaklarından sucukta çıkan sonuç, tam anlamıyla skandal oldu Labaratuvara getirilen 22 sucuk numunesinden 11’i standartlara aykırı bulunarak, ‘bozuk’ raporu verildi…

Hıfsızsıhha’nın 12.734-43-6-54768 sayılı raporuna raporuna göre, 32 sosis numinesinden 12’si, 10 adet salam numunesinden 2′ si, 5 adet köfte numesinden 1’i standartlara aykırı çıktı. Sadece pastırma ve hazır dönerden alınan birer adet numunede hiç bir aykırılığa rastlanmadı.

TİTİZLİKLE ÇALIŞIYORUZ

Sağlık ve Hıfsızsıhha Müdürü Dr. Saime Batırel, “Biz ekiplerimizin getirdiği tüm numuneleri titizlikle inceliyoruz. Numuneleri test eden arkadaşlarımız, hiç bir şekilde hangi numunenin, hangi firmaya ait olduğunu bilmiyor. Aykırı bulunan firmaların ürünleri hakkında yasal prosedür ne ise onu uyguluyoruz” dedi.

HİLELİ GIDAYA CEZA YOK

İstanbul Gıda Mühendisleri Odası Üyesi Hasan Mordeniz, soframıza gelen birçok gıdanın hileli olduğunu vurguladı ve “kırmızı bibere kiremit tozu, zeytine tekstil boyası, bayat tavuk ise çamaşır suyuyla beyazlatılarak piyasaya sürülüyor.” dedi. Mordeniz,” Kopya tşört satan bir satıcı üç yıl hapisle cezalandırılırken, hileli gıda satıcısı para cezası ile kurtuluyor. Hileli gıdayı biz bile anlayamayız. Hileli gıdanın anlaşılmasının tek yolu, sürekli denetim ve labaratuvar ortamında test’ten geçer.” diye konuştu. Hasan Mordeniz, 2004 yılında Tarım Bakanlığı’nın almış olduğu karara göre “Kırmızı et kıymasına yüzde yirmi oranında tavuk kıyması katılabilir” kararı ile hileli gıdanın önünün açıldığını savundu.

BU HİLELERE DİKKAT!

Salam sosis ve sucuk gibi et ürünlerine tavuk derisi bağırsağı taşlık karıştırılıyor.

Kırmızı bibere kiremit tozu, karabibere renk alması için kanserojen boya katılıyor.

Sütün öz yağı alınarak, katı yağ ile karıştırılıyor. Bu şekilde süte yağlı süt imajı veriliyor.

Zeytinin rengi koyulaştırılmak ve parlak hale getirilmek için tekstil boyası kullanılıyor.

Küf tutmuş ve bayatlamış peynirler, eritilerek eritme peynir olarak piyasaya sürülüyor.

Beyaz peynire kireç katılarak, parlak beyaz renk alması sağlanıyor.

Dönere, tavuk derisi, kıyması, bağırsağı ve taşlık karıştırılıyor,

Kırmızı et’ten yapılan kıymaya tavuk kıyması karıştırılıyor.

Tereyağa patates margarin katılarak piyasaya sürülüyor.

İhraç ürünü olan ancak hormonlu bulunarak geri gönderilen birçok sebze ve meyve, iç piyasada ithal ürün olarak satılıyor.

Soframızda her öğün bulunan ekmeğe karbonat katılarak rengi beyazlaştırılıyor.

İSTANBUL’UN DURUMU VAHİM

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı ekipler geçtiğimiz yıl İstanbul’daki 18.239 satış yerini, 7839 toplu tüketim noktalarını ve 5,175 üretim imalathanesi denetledi.Toplam 31,233 iş yerinden alınan peynir, zeytin, salam, sosis ve ekmek gibi ürünler tahlil için labaratuvara gönderildi. Bakanlık denetçileri denetimler sonucunda, sattıkları ürünleri standartlara aykırı olan, 1,157 adet iş yerine 1,200 YTL ile 6.000 arasında para cezası, 62 iş yerine faaliyet durdurma, 19 üreticiye ise üretimden men cezası verdi. Tarım Bakanlığı’na bağlı Hıfsızsıhha Laboratuvarı’nda toplam 284 ürün incelendi. Bunlardan 176’sı sağlıklı bulunurken 108 numune sağlıksız çıktı. Numune sonuçlarına göre, 17 firmanın üretim iznini iptal etti. Beş firmanın tamamiyle kapatılmasına karar verdi. 19 firma ” İnsan sağlığı ile oynadığı gerekçesiyle” savcılığa sevk edildi.

‘BOZUK GIDA SATTIK’

İstanbul Gıda Toptancıları ve Tüccarları Derneği Başkanı Güray Kotil, “İtiraf ediyorum. 2005 yılına kadar Rami kuru gıda pazarında hileli gıda sattık.” dedi. Tarım Bakanlığı’na bu tür gıdaları sattıklarını kendilerinin ihbar ettiğini belirten Kotil, “Ekipler geldi. Pazarımızdan numuneler aldı. Cezalar yazıldı. Yaklaşık bir yıldır bu tür gıdaların pazarımıza girişine izin vermiyoruz. Şüphe duyduğumuz gıdaları ise bizzat kendimiz götürüp Hıfsızsıhha Labaratuvarı’nda test ettiriyoruz” dedi. Kotil ayrıca “Rami kuru gıda pazarında 2000 esnaf gıda satışı yapıyor. Kurduğumuz oto kontrol sistemi ile hiç bir esnaf sağlık koşulları onaylanmamış ürün satamıyor. Bu tür bir vaka ortaya çıkarsa yine ihbarı ilgililere ben yaparım” ifadesini kullandı.

Haber: Engin AKBAŞ
Kaynak: www.bugun.com.tr