Genel SağlıkHABERLER

ŞEKER HASTALARINDA GİZLİ TEHLİKE: KALP

Erciyes Üniversitesi’nde (EÜ) yapılan araştırma, şeker hastalarında kalp krizine karşı koruyucu olan yedek damar olarak da adlandırılan kollateral oluşumunun daha az olduğunu ortaya koydu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, “şeker hastalarında kalpte kollateral adı verilen yedek damarlar yeterince gelişmediği için kalp krizi ve kriz anında ölüm riski daha fazla oluyor” dedi.

Doç. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, şeker hastalarında kalp ve damar hastalıklarının çok sık görüldüğünü, bunun nedenlerini araştırmak için “Diyabetin kollateral oluşumu üzerine etkisi” konulu araştırma yaptıklarını belirtti. Circulation (Dolaşım) dergisinde yayımlanan bu araştırmada kalp ve damar rahatsızlığı bulunan 205 şeker hastası ile şeker hastası olmayan 205 kalp damar hastası üzerinde inceleme yaptıklarını kaydeden Oğuzhan, şeker hastalığının kalpte kollateral damarlarının oluşumunu engellediğini tespit ettiklerini belirtti.

Şeker hastalarında kollateral damarlarının yeterince gelişmemesinin kalp krizi ve kriz anında ölüm riskini artırdığını vurgulayan Oğuzhan, şu bilgileri verdi: “Kalpte kollateral adı verilen yedek damarlar vardır. Bu damarlarkalp damarlarından birinin tıkanması durumunda tıkalı damar bölgesine kan götürürler ve kalp krizinin kalpteki tahribatını azaltırlar. Şekerhastalarında ise bu damarlar yeterince gelişemez. Bu nedenle, şeker hastalarında kalp krizi ve kriz anında ölüm riski diğer insanlara göredaha fazladır. Araştırmamızda, kalpteki kollateral sayısının şeker hastası olanlarda belirgin olarak azaldığı saptanmıştır. Bu da şeker hastaları için kalp krizinden ölüm riskini artırmaktadır.”

GİZLİ TEHLİKE

Şeker hastalarının, muhtemel kalp hastası olduklarını ifade eden Oğuzhan, şeker hastalarındaki kalp rahatsızlıklarının gizli seyrettiğini ve yıllarca farkedilemediğini, bu nedenle şeker hastalarının kalp ile ilgili rahatsızlıkları bulunmasa bile mutlaka belirli aralıklarla kalp muayenesinden geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Şeker hastalarının göğüs ağrısı hissetmeden kalp krizi geçirebileceklerini kaydeden Oğuzhan, şöyle devam etti: “Yüksek kan şekeri, damarların iç yüzeyini döşeyen ‘endotel’ adı verilen hücreleri tahrip eder. Böylece, kanın damar içinde akışkanlığıbozulur, damarın genişleyebilme kapasitesi bozulur ve kanın pıhtılaşmaeğilimi artar. Bu aktörler, kalp damar hastalıklarına zemin hazırlar. Ayrıca, şeker hastalarında ağrıları ileten sinirler de tahrip olduğu için kalp krizi göğüs ağrısı olmaksızın gerçekleşebilir. Yani şeker hastaları, farkında olmadan kalp krizi geçirebilirler. Kriz sonucunda da ani ölümler görülebilir.”

Oğuzhan, şeker hastalarında görülen yüksek tansiyon, kandaki kolesterolün yüksekliği, fazla kilo ve hareketsizlik gibi faktörlerin de yine kalp hastalıklarına davetiye çıkardığını ifade etti.

Şeker hastalarının kalp hastalıklarından korunmak için daha fazla özen göstermeleri gerektiğini bildiren Oğuzhan, şeker hastalarının, diyetlerine önem vermeleri, düzenli egzersiz yapmaları, sigara kullanmamaları ve şeker seviyelerini kontrol altında tutmaları gerektiğini sözlerine ekledi.