Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’NİN DOKTOR HARİTASI ÇIKARILDI

Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, doktorların illere göre dağılımı dengesiz. 2005 yılını kapsayan araştırmaya göre, Türkiye’de toplam 103 bin 804 hekim görev yapıyor.

Hekimlerden 50 bin 329’u Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda çalışıyor. Sadece Sağlık Bakanlığı’ndaki görevli doktorlar dikkate alındığında bir uzmana 2 bin 990, bir pratisyen hekime 2 bin 452 hasta düşüyor. Araştırmaya göre Bayburt’ta bir yılda doktor sayısında 8 kişilik, İstanbul’da ise bin 846 kişilik artış kaydedildi. Türkiye’de en az uzman hekim 29 kişiyle Ardahan’da, en az pratisyen hekim 44 kişiyle Bayburt’ta, en fazla uzman hekim üç bin 526 kişi ile İstanbul’da ve en fazla pratisyen hekim 2242 ile yine İstanbul’da çalışıyor. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık Bakanlığı’nın belirttiği oranda ciddi bir hekim açığı olmadığını savundu ve “doktorların etkin ve verimli kullanılması gerektiğini” söyledi. Doktorlara mecburi hizmet uygulamasının yanlış olduğunu da ifade eden Kahveci, hekimlerin doğu bölgelerine gitmek istememesinin altında torpille yapılan atamaların yattığını savundu.

“Türkiye’nin doktor haritası”nın çıkartıldığı araştırmada, görev yapan doktor sayıları, doktorların en az ve en çok bulunduğu illerle ilgili veriler yer aldı. 2005 yılını kapsayan araştırmaya göre, Türkiye’de toplam 103 bin 804 hekim görev yapıyor. Bu hekimlerden 50 bin 329’u Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda çalışıyor. Sadece Sağlık Bakanlığı’ndaki görevli doktorlar dikkate alındığında bir uzmana 2 bin 990, bir pratisyen hekime 2 bin 452 hasta düşüyor.

DAĞILIM DENGESİZ

Bir yıl içerisinde hekim sayısında Bayburt’ta 8, İstanbul’da 1846 kişilik artış yaşandığı belirtilen araştırmada, şunlar kaydedildi:

“Türkiye’de en az uzman hekim 29 kişiyle Ardahan’da, en az pratisyen hekim 44 kişiyle Bayburt’ta, en fazla uzman hekim 3526 kişi ile İstanbul’da ve en fazla pratisyen hekim 2242 ile yine İstanbul’da çalışıyor. İstanbul’da 3526, Ankara’da 2315, İzmir’de 1748, Bursa’da 849, Antalya’da 641, Adana’da 570, Konya’da 562, Manisa’da 490, Mersin’de 489 ve Samsun’da 485 uzman doktor çalışırken, Ardahan’da 29,Tunceli’de 30, Bayburt’ta 31, Kilis’te 34, Hakkari’de 35, Iğdır’da 41,Şırnak’ta 47, Siirt’te 52, Bingöl ve Gümüşhane’de 54 hekim görev yapıyor.”

Pratisyen doktor sayısına da yer verilen araştırmaya göre, İstanbul’da 2242, İzmir’de 2075, Ankara’da 1829, Konya’da 927, Bursa ve Adana’da 879, Antalya’da 863, Mersin’de 695, Manisa’da 643, Samsun’da 618, Bayburt’ta 44, Ardahan’da 47, Hakkari’de 51, Tunceli’de52, Iğdır’da 63, Kilis’te 65, Bingöl’de 83, Artvin ve Şırnak’ta 91, Kars’ta ise 92 pratisyen hekim çalışıyor.

Araştırmaya göre, Bayburt’ta uzman doktor sayısı bir yılda 27’den 31’e, Iğdır’da 38’den 41’e çıkarken Ankara’da 1589’dan 2315’e, İstanbul’da 2136’dan 3526’ya yükseldi. Kilis’te ise pratisyen doktor sayısı 1 yılda 67’den 65’e düşerken, İstanbul’da 1865’den 2242’ye çıktı.

“ROTASYON UYGULAMASI YAPILMALI”

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın belirttiği oranda ciddi bir hekim açığı olmadığını” savunarak, doktorların etkin ve verimli kullanılması gerektiğini söyledi.

“Hekimlere mecburi hizmet uygulamasının yanlış olduğunu” ifade eden Kahveci, “Doktorların Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da hizmet vermeye zorlanmaları doğru bir uygulama değil. Hizmet elbette ki verilmeli ancak bunun farklı bir yolu bulunmalı” dedi. Kahveci, sendika ve meslek odaları olarak, sorunun çözümü için Sağlık Bakanlığıile diyalog kurmak istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Biz, hiç kimsenin sağlık hizmetinden mahrum kalmasını istemiyoruz. Doğu, Güneydoğu hatta İç Anadolu’nun birçok ilçesinde hekim sıkıntısı var. Doktorlarımız, buralara gitmeli ancak bu rotasyonusulü olmalı. Bir tıp öğrencisi, okula girmeden önce, tıpkı polis, asker, öğretmen gibi, mecburi hizmet yapacağını bilmeli. Rotasyon uygulaması ile hekim, atandığı yerde sözgelimi 1 yıl, 6 ay gibi çalıştıktan sonra ataması yapılacağını bilmeli.”

“Hekim dağılımındaki dengesizliğin ve hekimlerin doğu bölgelerine gitmek istememesinin altında torpille yapılan atamalar yatıyor” diye konuşan Kahveci, “Hekimlerin görev yaptığı illerde dengesizlik var. Çünkü, kimi zaman siyasetçiler ya da başka torpiller devreye sokularak ihtiyaç bölgelerine atanan hekimler tekrar büyük kentlere atanıyor” dedi. Kahveci, Bakanlığın, bu konuda hiçbir istisnayı göz önüne almaması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Mesela, Doğu Anadolu’da bir bölgeye 20 atama yapılıyor. Bir süre sonra bakıyorsunuz ki, 10 kişinin tekrar geldikleri yere ya da başka bölgelere ataması yapılmış. Böyle olunca, hem bölgelerdeki dağılım dengeli olmuyor hem de hekimlere haksızlık yapılıyor. Torpilini bulan çalışmıyor. Bunu gören hekim de çalışmak istemiyor ve karşı çıkıyor. O nedenle, kararlılık gösterilmeli, istisnalar uygulanmamalı ve herkes bu uygulamaya tabi olmalı. Sorun, ancak rotasyon uygulaması ve eşit davranımla çözülür.”

Bu arada, hekim ihtiyacının “yabancı doktorlarla çözümlenemeyeceğini” de dile getiren Kahveci, “yurtdışından ithal edilecek doktorların batılı ülkelerden iyi eğitim almış hekimler olmayacağını” iddia etti. Kahveci, gelecek olan doktorların ucuz işgücü olan Çin, Hindistan gibi ülkelerden geleceğini savunarak, “Zaten iyi eğitimli olan Batı ülkelerinde çalışan doktorlar, belirtilen ücretlerle Türkiye’de çalışmazlar. Onların ülkelerinde aldığı ücret, bizim hekimlerimizden zaten daha yüksek. Gelirse de büyük şehirlerde çalışır ve fazla para talep ederler. Sorun, doktor ithalatıyla çözümlenemez” diye konuştu.