Genel SağlıkHABERLER

‘BURNUNDAN NEFES AL SAĞLIĞINI KORU’

Ağızdan nefes alanların dudaklarının çatlayacağı, diş etlerinde gerilemeler ve dillerinde kuruluklar oluşacağı belirtilerek, bunun sonucunda da kronik faranjit denilen hastalığın ortaya çıkabileceği belirtildi.

Geceleri ağızdan nefes almanın horlamaya ve uyku sırasında nefes durmasına neden olabileceği hatırlatılarak, bütün bunların da uyku düzenini bozacağı, kişinin devamlı yorgun, bitkin, huzursuz, asabi halde olmasına neden olacağı vurgulandı.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, ağızdan nefes alan insanlarda bazı rahatsızlıkları ortaya çıkabileceğini bildirdi.

Erkan, burnun sadece koku alma organı olmadığını, aynı zamanda solunan havayı ısıtarak, nemlendirerekve yabancı maddeleri süzerek akciğerlere hazır hale getirdiğini söyledi.

Bunun burnun içindeki “radyatöre” benzeyen sistem sayesinde gerçekleştiğini ifade eden Erkan, “Solunan hava 36.5 dereceye kadar ısıtılır, nemlendirilir ve yabancı maddelerden arındırılır. Solunan hava soğuk olursa akciğeri üşütür. Tozlu olursa tahriş eder. Kuru olursa, akciğeri ve solunum yollarını kurutur” dedi.

Erkan, burun orta direği eğriliği, nezle, polip, sinizüt gibi nedenlerle burnun tıkanması halinde ağızdan nefes alınmak zorunda kalınacağına işaret ederek, şunları anlattı:

“Ağızdan alınan havanın da nemlendirilmesi lazım. Ağız içinde burundaki gibi bunu yapabilecek bir sistem yok. Bu nedenle kuru hava, dudakların, diş etlerinin, dilin, yanakların ve yutağın mukozasının nemini alarak kurutur. Burnu tıkalı olanlar bu nedenle uykudan uyandıklarında perişan olurlar. Dudakları çatlar, diş etlerinde gerilemeler, dillerinde kuruluklar oluşur. Bunun sonucunda da kronik faranjit dediğimiz hastalık ortaya çıkar. Eğer dudaklar, dil, diş etleri ve yutak bu şekilde sürekli tahriş oluyor, nemini kaybediyor, partiküllerle, tozlarla tahriş oluyorsa bu bronşite ya da akciğerlerdebaşka problemlere de yol açabilir.”

Erkan, geceleri burun tıkalı olduğunda refleks olarak ağızdan nefes alındığı kaydederek, “Bu horlamaya ve uyku sırasında nefes durmasına neden olabilir. Bütün bunlar da uyku düzenini bozar. Kişi devamlı yorgun bitkin, huzursuz, asabi halde olur” diye konuştu.

Burun solunumunun aktif, ağız solunumu ise pasif solunum olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Mustafa Erkan, kanın, burundan nefes alındığında, ağızdan alınan nefese oranla 3 kat daha hızlı temizlendiğini sözlerine ekledi.