Genel SağlıkHABERLER

MİDE KELEPÇESİ İLE ŞİŞMANLIK TEDAVİSİ

Mide kelepçesi veya mide bandının ideal kilosunun yaklaşık iki katını bulan, kalp ve solunum yetmezliği, uyku apnesi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olan ileri şişmanlık durumlarında denenebilecek bir tedavi yöntemi olduğu belirtildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Yücesoy, mide kelepçesi veya mide bandının ileri şişmanlık durumlarında ve seçilmiş kişilerde denenebilecek bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Yücesoy, şişmanlığın özellikle zengin ülkelerde sigaradan sonraki en önemli, önlenebilir sağlık sorunu olduğunu kaydetti.

Şişmanlığın hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı bozduğunu, yaşamı zorlaştırdığını ifade eden Yücesoy, şöyle konuştu:

“Mide kelepçesi veya mide bandı denilen cerrahi yöntemler, ideal kilosunun yaklaşık iki katını bulan, kalp ve solunum yetmezliği, uyku apnesi, bacaklarda şişme ve yara gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olan ileri şişmanlık durumlarında ve seçilmiş kişilerde denenebilecek bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemi uygulayacak cerrahın da yeterince tecrübeli olması önemli ve gereklidir. Ancak, keseyol ameliyatı dediğimiz mide ile incebağırsak arasına kısa yol açma ameliyatlarına göre cerrahi tekniği kolay ve komplikasyonu çok daha az olan bir yöntemdir. Aşırı şişman hastalarda kalp, tansiyon, solunum, tromboflebit, şeker gibi hastalıklar sık görüldüğü için cerrahi yöntemlerin ciddi komplikasyon riski taşıdığı ve başarının yüzde 60-70 vakada mümkün olduğu bilinmelidir.”

Yücesoy, hastaların ameliyat sonrası akciğer embolisi, yutma zorluğu, bulantı, kusma gibi sorunlar yaşayabildiklerini, diyete uyulmadığında da tedavi çabalarının boşa gidebileceğini sözlerine ekledi.