Genel SağlıkHABERLER

DEPRESYON İNTİHAR RİSKİNİ ARTIRIYOR

Türkiye’de 50 bin kişiye bir psikiyatri uzmanı düşüyor ve tüm intiharların yüzde 70’i depresyondan kaynaklanıyor.

Ankara Tabip Odası İşyeri Hekimliği Uzmanı Dr. Vahide Bilir, depresyonun çok önemli ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyledi.

Depresyonun intihar riskini artırdığına dikkati çeken Dr. Bilir, “Tüm intiharların yüzde 70’i depresyon nedeniyle olmaktadır. Uygun tedavi alamayan depresyon hastalarının yüzde 15’i intihar sonucu hayatını kaybediyor” dedi.

Dr. Bilir, Türkiye’de psikiyatri uzmanı sayısının yeterli olmadığını belirterek, şu anda görev yapan psikiyatri uzmanlarının yüzde 50’sinin İstanbul, Ankara ve İzmir’de çalıştıklarını kaydetti.

Tüm Türkiye’de 50 bin kişiye bir psikiyatr düştüğünü ifade eden Dr. Bilir, Bayburt, Bilecik, Iğdır, Muş, Siirt, Hakkari, Şırnak ve Tunceli illerinde hiç psikiyatri uzmanının olmadığını bildirdi.

Genel tıbbi bozuklukları olan hastaların yüzde 12 ila 36’sında klinik olarak depresif bozukluk saptandığını belirten Dr. Bilir, her 3 diyabet hastasından ve her 4 koroner arter hastasından 1’inde ve parkinson hastalarının yaklaşık yarısında depresyon tespit edildiğine dikkati çekti.