Genel SağlıkHABERLER

KATARAKTA CERRAHİ ÇÖZÜM

Uzmanlar, artık gençlerde de görülmeye başlanan katarakt hastalığını iyileştirecek ilaç ya da perhiz olmadığını, çözümün ameliyat olduğunu söyledi.

Amasya Şifa Tıp Merkezi Müdürü Opr. Dr. Nihat Uluslu, katarakt ameliyatlarında artık hastalığın olgunlaşmasının beklenmemesi gerektiğini belirtti. Katarakt ameliyatlarının korkulacak bir ameliyat olmadığını, hastanın ameliyat olduktan sonra aynı gün taburcu edildiğini ifade eden Opr. Dr. Uluslu, “İnsan gözünün arka kısmında bir mercek vardır. Görevi ışık hüzmelerini gözün arkasında bulunan ve beyne görüntü yollayan retinanın üzerine düşürmektir. Işığın retinaya ulaşması için merceğin saydam olması gerekir. Bu merceğin kesifleşip bulanık görmeye yol açması katarakt hastalığıdır. Gözün önünde büyüyen bir kitle ya da zar olmayan katarakt, körlük yapan nedenlerin başında gelir” dedi.

3 tip katarakt olduğunu, bunların bazılarının doğumla birlikte ortaya çıktığını, diğerlerinin de çarpma ya da vurmayla oluştuğunu, büyük bir çoğunlukta ileri yaşlarda doğal yaşlanma sonucu meydana geldiğini açıklayan Uluslu, “Katarakt oluştuktan sonra onu önleyecek ilaç ya da perhiz yoktur. Katarakt birkaç ay içerisinde hızla büyüyebilir ya da yavaş gelişebilir. Katarakt ameliyatına karar vermek görmenin azalma miktarına ve bunun hastanın yaşamını nasıl etkilediğine bağlıdır. Aktif bir yaşam süren ve görmeye ihtiyaç duyan birisi çok daha erken bir dönemde ameliyat olurken, daha az görme ihtiyacı olan kişiler geç dönemde ameliyat olurlar. Cerrahi teknikler ilerlediği için kataraktın olgunlaşmasını beklemeye artık gerek kalmadı” diye konuştu.

Katarakt olan gözün ameliyattan sonra iyi bakım istediğini söyleyen Uluslu, gözün 2 ay boyunca gece gündüz korunması gerektiğini, gözyaşlarının silinmesi için kağıt mendil kullanılması, gözlere dokunulmaması, gece yatarken de sırtüstü ya da yan yatılması, toz ve dumandan sakınılması gerektiğini açıkladı.