Genel SağlıkHABERLER

KARIN AĞRISI HASTALIK HABERCİSİ

Bu ağrı; en basitinden en korkulanına kadar çok faklı hastalıkların habercisi olabiliyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Erzin, karın ağrısı ile başvuran hastayı hekimin iyi bir sorgulama yapması gerektiğini belirterek, ” Ağrının kaynağı iyi bir anamnez, detaylı bir fiziki muayene, gerekli laboratuar ve radyolojik incelemlerin birleştirilmesi ile rahatça konulabileceği gibi, bu sayılan basamaklardan bazen birinin bile atlanması çok ciddi hastalıkların tansının gecikmesine neden oluyor” dedi.

Hastanı ağrı öyküsünü alırken, ağrının yeri, yayılımı, şiddeti, karakteri, azaltan ve artıran faktörlerin de sorulması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Erzin, karın ağrısının, safrakesesi, apandisit ülser veya miyokard enfaktüsünün habercisi olabileceğini söyledi.

Erzin, şöyle devam etti:

“Ağrı saniye ve dakikalar içinde aniden başlıyıp 1-2 saat içinde hızla artabilir ya da saatler içinde yavaş yavaş gelişebilir. Bu durum nedenlerin ayırt edilmesinde en önemli yardımcı unsurlardan biridir. Ani ağrı; aort anevrizmasını, ülser kanamasını akla getirebilir. Yavaş gelişen ağrı ; apandisiti düşündürebilir. Ancak bunlar kural değildir. Ayırıcı tanıda kolaylık sağlayan bir düşünme tarzırdır.”

Kaynak: www.sagliginsesi.com