Genel SağlıkHABERLER

REFLÜ HASTALIĞININ NEDENİ

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yücesoy, reflünün toplumda sık görülmesinin en önemli nedenlerinden birinin şişmanlık olduğunu söyledi.

AA muhabirine yaptığı açıklamada, midenin içerisinde gıdaları parçalayan enzimler ile asitli su bulunduğunu belirten Yücesoy, asit ve enzim yönünden zengin mide suyunun yemek borusuna kaçmasına reflü denildiğini ifade etti. Yücesoy, ”Yemek borusunun yapısı bu asitlere ve enzimlere karşı dirençli değildir. Bu nedenle mide suyu geriye kaçtığında yemek borusunu tahriş eder. Bu tahriş uzun sürdüğünde de yara ve kanamaya neden olur, kanser gelişme riskini arttırır” dedi.

Yücesoy, reflünün toplumda sık görüldüğüne işaret ederek, bunun en önemli nedenlerinden birinin de şişmanlık olduğunu belirtti. Aşırı kilonun karın içi basıncını artırarak reflüye neden olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Mehmet Yücesoy, şöyle devam etti:

”Reflüyü artıran nedenlerden biri de kemerin sıkı bağlanması, korse ve kuşaklardır. Damar ve kas gevşetici ilaçlar, kemik erimesi tedavisinde kullanılan ilaçlar, kalsiyumlu ilaçlar, bazı tansiyon ve antidepresan ilaçları da yemek borusundan kaçağı önleyen mide kapağının bozulmasına neden olur. Bu mekanizma bozulunca reflü artar.

Bu nedenle ilaçlar da önemli bir faktördür. Kolalı içecekler, kahve, alkol, koyu çay da reflüyü artırır. Bunlar hem mide kapağını gevşetir hem de mide salgısını artır. Her iki yönden de reflüyü artırıcı bir etkiye sahiptirler.”

Yücesoy, turşu ve yağda kızartılmış yemekler ile çiğ soğan,sarımsak, nane, turp, tere gibi sebzelerin de fazla tüketildiğinde rüflüyü artırdığını kaydetti.

BİTKİ ÇAYLARI

Bitki çaylarının da reflüye neden olduğunu anlatan Yücesoy, şu bilgileri verdi:

”Bitkisel çaylar tamamen masum değildir. ‘Her bitkisel çay zararsızdır’ diye bir düşünce yanlıştır. Adale gevşetici özelliği bulunan, kadınlık hormonu içeren bitkisel çaylar var. Bunlar karaciğere, mideye dokunabilir, yemek borusunun çalışmasını bozabilir. Bu nedenle hekime danışmadan kullanmamak gerekir. Örneğin, halk arasında yaygın olarak tüketilen kuşburnu çayının adale gevşetici özelliği vardır. Bu reflüye neden olur. Bu nedenle doktor tavsiyesi ile kullanılmalı, kullanıldığında da zaman zaman bunların yan etki gösterip göstermediği araştırılmalıdır.”

Yücesoy, ıhlamur ve papatya çayının mideyi rahatlatıcı etkisi olduğunu, bu nedenle rahatlıkla tüketilebileceğini bildirdi. Reflüde nedene yönelik tedavi uygulandığına işaret eden Prof. Dr. Mehmet Yücesoy, şu bilgileri verdi:

”Mide kapağının, yemek borusunun iyi çalışmaması, yemek borusunun normal hareketlerini düzgün yapamaması, mide salgısında bozulmalar, midenin iyi çalışmaması, midenin boşalmasını bozan hastalıklar, mide çıkışındaki yara ve tümörler gibi çok sayıda sebep reflüye neden olabilir. Bu nedenle öncelikle alt hastalığı tespit etmek lazım. Alt hastalık tespit edilip tedavi edildikten sonra reflüyü artıran yiyeceklerden, ilaçlardan uzak durmak lazım.”