Genel SağlıkHABERLER

KİM HANGİ VİTAMİNİ ALMALI ?

Herkesin günlük vitamin gereksinimi aynı değil. Stres altında çalışanın, sporcuyla diyet yapanın, hamilenin veya sigara içenin farklı miktarlarda değişik vitamin ve minerallere gereksinimi oluyor. Günlük beslenme programı da bu gereksinimlere göre ayarlanıyor. Diyetisyen Dilek Küçük kimlerin hangi vitamin ve minerallere gereksinim duyduğunu açıklıyor:

Sporcuysanız: Düzenli ve yoğun bir biçimde spor yapıyorsanız vitamin ve mineral gereksinimiz fazladır. Bu nedenle bol bol havuç, domates, sebze ve turunçgillerin suyunu içmeniz gerekir. Kemik ve kaslarınızın daha dirençli olması için de C ve E vitamini ile betakaroten içeren gıdalar yemelisiniz.

Sigara tiryakisi iseniz: Günde bir pakete yakın sigara içiyorsanız, sizde C vitamini yanında mineral eksikliği de söz konusudur. Çünkü vücudunuz , güçlenmek ve direnç kazanmak için yararlanacağı bu maddeleri tütünün zararlarını gidermek için harcar. Günlük C vitamini gereksiniminizin 120 gramdan fazla olduğunu göz önünde tutarak beslenmenizi ona göre düzenlemelisiniz.

Hamile iseniz: Sizin bu dönemde A, B12 ve D vitaminine daha çok gereksiniminiz var. Çünkü hamilelik dönemindeki vitamin yetersizliği önemli sonuçlara yol açabilir. Örneğin D vitamini eksikliği , çocuğunuzun ağır bedensel sorunlarla dünyaya gelmesine neden olabilir.

Diyet yapıyorsanız: Karbonhidrat veya meyve diyeti hızlı zayıflamak isteyenlerin başvurduğu bir diyet yöntemidir. Bu diyetlerden birini uyguluyorsanız, vücudunuzda halsizlik, isteksizlik ve aşırı yorgunlukla kendini belli eden vitamin ve mineral eksikliği ortaya çıkabilir. Bunu gidermek için vitamin ve mineral tabletleri almalısınız. Ama tabii ki bilinçsizce değil.

Stres altındaysanız: Stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Zamanla yarıştığınızdan stresten bir türlü kurtulamıyor musunuz? O zaman bolca vitamin ve mineral takviyesi yapmalısınız. B vitamini yanında mineral tabletleri de aldığınızda , stresinizi daha sağlıklı bir şekilde üzerinizden atabilirsiniz.

Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız: Hamilelikten korunmak için doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, B1, B2, B6 ve B12 ile C vitamini eksikliği ortaya çıkabilir. Bunların sonucunda da vücudunuzun hastalıklara karşı direnci azalabilir. Bu nedenle doktorunuza danışarak vitamin tabletleri almalısınız.

Kaynak: www.sagliginsesi.com