Genel SağlıkHABERLER

LAZERLE GIRTLAK AMELİYATI

Ağız içinden uygulanan yöntemle ameliyat olan gırtlak kanserli 20 hasta, boğazlarına delik açılıp seslerini kaybetmeden yaşamlarını sürdürüyor.

Türkiye’de ilk kez İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanan yöntemle ağız içinden lazer ve elektroterle yarım gırtlak ameliyatı yapılıyor. Hastanenin Kulak Burun Boğaz Kliniği Şefi Doç. Dr. Doğan Özkul, 1997 yılından bu yana uyguladıkları yöntemin başarısına dikkat çekerek, özellikle erken teşhiste gırtlak kanserinden kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi. Erken teşhis aşamasında değişik ameliyatlarla gırtlak kanserinin tedavi şansı yüksek olduğunu belirten Özkul, “Gırtlak kanserinde hastaların en büyük korkusu boğaza açılan delikler ve ses kaybıdır. Konuşamama korkusu hastalarımızın doktora geç başvurmalarının en temel nedenidir. Erken konacak teşhisle gırtlağı kurtarmamız olasıdır. Yapılacak ameliyatlar çok çeşitlidir. Bunlardan biri de son yıllarda revaçta olan ağız içinden yapılan, dıştan kesik olmaksızın gerçekleştirilen yarım gırtlak ameliyatlarıdır. Lazer veya elektrokoterle yapılan bu girişimde gırtlağın üç katından en üstteki bölümü ağız içinden alınabilir ve boğaza delik açılmasına gerek kalmaz” şeklinde konuştu.

Opr. Dr. İbrahim Çukurova ile birlikte 1997 yılından bu yana 23 hastada bu yöntemi kullandıklarını söyleyen Doç. Dr. Doğan Özkul, “Bu ameliyatlar, bu yöntemle Türkiye’de ilk kez İzmir’de yapılmıştır. Bu hastalardan 20’si sağ ve sağlıklı olarak bu ameliyat sayesinde yaşamaktadırlar. Önemli olan hastaların erken başvurarak bu ameliyatı uygun zamanda yapılabilmesidir” diye konuştu.

İki ay önce yakalandığı gırtlak kanserini ağız içinden lazerle yapılan ameliyatla yenen Mehmet Şen (53), kontrole geldiği doktorlarına teşekkür ederek, “40 yıldır günde üç paket sigara içiyordum. İki ay önce rahatsızlandım. Hastaneye geldiğimde kanser olduğumu öğrendim. Erken teşhis konulduğu için şanslıyım. Ağız içinden ameliyat ettiler ve şimdi gayet sağlıklıyım. Bu ameliyat sayesinde adeta yeniden doğdum. Bundan sonra sigarayı evimden içeri sokmayı düşünmüyorum” diye konuştu.