Genel SağlıkHABERLER

UÇUĞA DİKKAT

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Endoğru, “Herpes simpleks” adlı bir virüsün neden olduğu uçuğun, genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde görüldüğünü, el teması ile yüze, göze ve vücudun diğer bölümlerine kolaylıkla bulaşabildiğini kaydetti.

Bulaşıcı olan uçuk virüsünün, uçuğa yatkın olan kişilere havlu, bardak, çatal, kaşık ve benzeri eşyaların ortak kullanımı ve öpüşmeyle kolaylıkla geçtiğini belirten Endoğru, şöyle devam etti: “Çoğunlukla fark edilmeyen küçük kızarıklıklarla, ağız içi, dişetleri ve dudaklarda beliren ve kimi hassas bünyelerde de ciddi enfeksiyonlara yol açan uçuk, içi su dolu kabarcıklara dönüşür. Zamanla kuruyup çatlayan uçuklar estetik görünümü bozan bir yara haline de gelebilir. Uçuğun vücudun diğer kısımlarına bulaşmasını engellemek için elle dokunmamak, dokunulduğunda ise ellerin çok iyi yıkanması gerekmektedir.”

Uçuk virüsünün vücuda girip ilk enfeksiyonunu yaptıktan sonra o bölgedeki sinir düğümüne yerleştiğini ve vücudun zayıf düştüğü, stres, aşırı yorgunluk, uykusuzluk halleri ile güneş ışığına maruz kalınan durumlarda hemen nüksettiğini anlatan Endoğru, bunun yanı sıra kadınlarda hamilelik ve adet dönemlerinde de aktif hale geçtiğini söyledi.

Genelde fazla önemsenmeyen uçuğun, sık sık tekrarlaması ve tedaviye rağmen 10 günden daha uzun süre devam etmesi durumunda doktora başvurmak gerektiğini kaydeden Hüseyin Endoğru, “Ayrıca, bebeklerde ve 6 yaşından küçük çocuklar ile dudak, ağız ve burun çevresinin dışındaki vücut bölgelerinde, özellikle gözler, parmaklar ya da cinsel organda çıkan uçuklar için, mutlaka bir doktordan yardım istemek gerekir” dedi.