Genel SağlıkHABERLER

YILBAŞINDA AŞIRI GIDA TÜKETMEYİN

Yılbaşında, gıda ve alkol tüketiminde aşırıya kaçılması halinde mide kanaması, alkol koması, şeker ve tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.

Yeni yıla ‘baş ağrısı ve mide rahatsızlığı’ ile girmemek için yılbaşı gecesi, dengeli ve ölçülü beslenme öneriliyor.

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Seçil Kenar, yılbaşı akşamı için hazırlanan özel sofralarda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı:

“Yılbaşı akşamı ve ertesi günü, hastanelere hazımsızlık, yüksek miktarda alkol tüketimi, ishal, kan şekeri yükselmeleri gibi birçok sağlık probleminden kaynaklanan başvurular artıyor.

Hem güzel besinler tüketmek hem de sağlıklı beslenerek yeni yıla girmek çok daha önemli. Bu yüzden bazı beslenme ilkelerine dikkat etmek yeni yılı sağlıklı karşılamanıza yardımcı olacaktır.”

Akşam fazla miktarda ve çeşitte besin tüketimi olacaksa güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı. Kahvaltı, süt ve yulaf gevreği veya peynir, tam buğday ekmeği, domates-salatalıktan oluşmalı.

Akşam et tüketilecekse, öğle yemeğini hafif ve sebze ağırlıklı tüketmek daha faydalı. Bir tabak sebze yemeği, bol salata ve ayran ya da yoğurt yanında bir dilim tam buğday ekmeği veya bir kase çorbadan oluşan bir mönü tercih edilebilir.

Akşam üzeri kan şekerinin düşmesini ve akşam yemeği saatinde de acıkmayı engellemek amacıyla düşük kalori içerikli bir-iki porsiyon meyve tüketilebilir.

Akşam hazırlanan yılbaşı sofrasında protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri dengeli içeren sağlıklı bir mönü hazırlanmalı.

Akşam yemeğinde et tüketmek isteniyorsa et mutlaka ızgara, buğulama, haşlama şeklinde pişirilmeli, çok ağır sos içeren kızartmalardan sakınılmalı.

Vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek salata ve zeytinyağlı sebzeler mutlaka mönüde bulunmalı.

Meze tüketimi varsa patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç gibi hafif sebze ağırlıklı mezeler tercih edilmeli.

Kalsiyum ve protein içeren süt ve yoğurt grubu mutlaka tüketilmeli. Ayran, yoğurtlu salata, yoğurt, yoğurtlu makarna gibi seçenekler tercih edilebilir.

Pilav, makarna, çorba, dolma, ekmek, kestane gibi besinler karbonhidrat grubundadır. Bu besinlerin enerji içerikleri yüksektir ve kan şekerini hızla yükseltir. Karbonhidrat grubundan besin seçilirken mutlaka posa miktarının yüksek olmasına dikkat edilmeli ve bu gruptan en fazla bir veya iki tür besin seçilmeli.

Bulgur pilavı, kepekli ekmek, kepekli makarna gibi glisemik indeksi düşük olanlar tercih edilmeli ve tüketim miktarlarına dikkat edilmeli. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez yemeği kestaneli pilav tercih edilecek ise ekmek ve çorba yerine tüketilmeli ve beş-altı kaşıkla sınırlandırılmalı.

Çok fazla çeşitte ve yağlı besin tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık, ishal gibi sağlık problemlerine yol açacağı için mümkün olduğu kadar yağsız, az çeşitte besin tüketilmeye özen gösterilmeli.

Dışarıda yemek yenecekse hazırlanan yemeklerin içerikleri bilinmeli ve ilk defa tüketilen yemek çeşidi ve besin varsa alerji, hazımsızlık, gaz gibi problemlerle karşılaşmamak için dikkatli tüketilmeli.

Hazımsızlık ve şişkinliğin engellenmesi için yemek yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmeli, bu yöntem çabuk doymaya ve daha az besin tüketimine sebep olur.

Doygunluk sağlandıktan sonra sofrada oturmak yemek miktarının artmasına sebep olacaktır. Bu yüzden yemek bitiminde sofradan kalkılmalı.

Şekerli besinler yüksek enerji içerir ve kan şekerinin hızla artmasına sebep olur, bu yüzden tatlı tüketilmek isteniyorsa yemekten sonra ara öğün olarak tüketilmeli.

Kalorisi ve yağ içeriği yüksek hamurlu tatlılar yerine tarçın ile fırında pişirilmiş incir tatlısı, kabak tatlısı gibi meyveli veya sütlü tatlılar tüketilmeli

Kuruyemiş tüketimi isteniyorsa E vitamini ve Q-3 içeren fındık ve ceviz tüketimi tercih edilmeli yağ miktarları fazla olduğundan tüketimleri bir avucu geçmemeli.

Yemekten sonra ara öğün olarak miktarlarına dikkat edilerek iki, üç porsiyon meyve tüketilebilir.

Yatmadan iki saat önce yemek tüketimi sonlandırılmalı.

Alkol tüketilecekse alkol miktarı düşük, antioksidan içerikli kırmızı şarap tercih edilebilir.

Diyabet, kalp hastalığı, böbrek ve karaciğer gibi kronik hastalığı olan ve diyet tedavisi alan kişiler mutlaka diyetlerine devam etmeli yemek istediği besinleri doktorlarına danışarak diyetlerine eklemeli.

Tüketilen besin miktarı çok fazla olduğunda kilo korumanın devamı için ertesi gün egzersiz artırımına ve sebze-meyve ağırlıklı düşük kalorili bir beslenme tarzına devam edilerek bir önceki gün alınan fazla kalori dengelenebilir.

Alkol alanlar nelere dikkat etmeli?

Alkol almadan hemen önce bir bardak su için, sebze ve meyve yiyin.

Gazlı içecekler yerine meyve suyu tüketin.

Kırmızı şarabı tercih edin.

Bir saatte bir kadehten fazla içmemeye çalışın.

Yemeğin tadını çıkarmak için en fazla iki kadeh şarap için.

Yeni yılın ilk günü 90 dakika yürüyün.

Sabah kalkınca bir-iki bardak su için, güne hafif bir kahvaltıyla başlayın.

Vücudu arındırmak için ertesi günü öğle yemeğinde haşlanmış sebze, az yağlı yoğurt veya çorbayı tercih edin.

Gün içinde ıhlamur, nane, rezene, papatya, zencefil gibi bitki çaylarını sıklıkla için

İki-üç porsiyon meyve yiyin