Genel SağlıkHABERLER

DİREKSİYONDA UYUKLAMAYA SON

Yapılan araştırmalara göre, meydana gelen kazaların % 25’i direksiyon başında uyuklayan sürücülerden kaynaklanıyor. Uyuklamaya son vermek artık mümkün.

Uyuklayan sürücüyü uyaran bir sistem sayesinde bu kazaları engellemek artık mümkün.

İsveç’li bir otomobil üreticisi tarafından geliştirilen “sürücü uyarı sistemi”, direksiyon başında uyuyup arabasının kontrolünü kaybeden sürücüyü alarmla uyarıyor.

Belçika’da trafiğe kapalı bir pistte, uykusuz bırakılan test pilotlarınca denenen sistem, uzmanlardan tam not aldı.

Deneme sürüşlerinde, gözlerinden uyku akan sürücüler direksiyon başında bir müddet yol aldıktan sonra, ister istemez uykularına yenik düştüler. Ancak anında devreye giren alarmla uyandırılan sürücüler, kendilerine gelip, tekrar yola konsantre oldular.

Ön cama yerleştirilen sensörler, yoldaki şerit ve benzer işaretleri algılayabiliyor. Bu sayede sistem, sürücünün şerit ihlali yaptığını ya da istem dışı yoldan çıktığını farkedebiliyor ve anında alarm vererek devreye giriyor.

Zaman içinde şoförün sürüş tarzına da alışan sistem, aracın normal dışı seyrettiğini farkettiğinde de devreye girerek sürücüyü uyarıyor. Ancak, yol görüşünün net olmadığı sis, tipi gibi hava durumlarında faydalı olamıyor. Hedeflerinin bu eksikliği biran önce gidermek olduğunu açıklayan uzmanlar, sistemin trafik kazalarını büyük ölçüde azaltacağını söylüyor.