Genel SağlıkHABERLER

ŞÜPHELİ BİR SAĞLIK KURASI!

994 hekim mecburi hizmet için kura çekti. 990 doktor doğuya gitti Dört hekime ise “piyango” vurdu… Dördününde mevcut illerinde kalması şüphelere yol açtı

Mecburi hizmet yerleri “bilgisayarla” belirlendi. Kuraya 994 hekim katıldı. Hedef doğudaki ihtiyacı gidermekti… Son anda Ankara’dan iki, İstanbul ile Kayseri’den birer doktor talebi geldi… Bu iller de kuraya dahil edildi.

Hedefi 12’den vurdu

Cerrahpaşa onkoloji alanında ihtiyaç bildirmişti… “Rastlantı!” sonucu, aynı hastanede çalışmakta olan Prof. Dr. Çiğdem Papila, kendi görev yerini çekti. Papila, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak’ın yardımcısı olan Prof. Dr. İrfan Papila’nın eşi…

Üç keskin nişancı daha

Ankara’dan Dr. Nazan Dalgıç’a Ankara Çocuk Hastalıkları; Ankara Tıp’ta uzmanlık eğitimi alan Dr. Özgür Çınar’a Ankara Etlik Doğumevi; Kayseri Tıp’ta uzmanlık yapan Dr. Özgür Tiryaki’ye de kendi hastanesi çıktı. Diğer 990 hekim ise bavulunu topladı.

Danışıklı dövüş kura

Sağlık Bakanlığı’nın son kurasında doğu bölgeleri için düşünülen mecburi hizmet sınırlarına Ankara, İstanbul ve Kayseri de alındı. Ve 990 hekim doğuya giderken, “şanslı” 4 hekim 3 ili seçti.

Doktorların tepkisine rağmen, bu yıl içinde zorunlu hale getirilen mecburi hizmet kurasından skandal çıktı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “9 milyar liraya Doğu Güneydoğu Anadolu’ya gönderecek doktor bulamıyorum” feryatlarının ardından mecburi hizmet için ikinci dönem kuraları da çekildi. 25 Kasım’da Kültür Bakanlığı Dösim Salonu’nda bilgisayarla ve noter huzurunda gerçekleştirilen kuraya 848 pratisyen ve 146 uzman hekim katıldı. İllerden gelen talebe göre görevlendirmenin yapıldığı sistemde, İstanbul’dan onkoloji, Kayseri’den tıbbi farmakoloji, Ankara’dan ise çocuk enfeksiyon hastalıkları ile embriyoloji ve histoloji alanında uzmana ihtiyaç olduğu yönünde talep geldi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı, bu illeri de mecburi hizmet kapsamına aldı. Ancak 4 hekime kuradan ‘tesadüfen’, uzmanlıklarını aldıkları kendi illerinin çıkması şüphe yarattı. Kuraya katılan 990 hekimin çoğu doğuya giderken, “çok şanslı” 4 doktor şöyle:

ŞANSLI DOKTORLAR

* İSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tıbbi onkoloji üzerine uzmanlık eğitimi alan Prof.Dr. Çiğdem Papila’ya kuradan kendi hastanesi çıktı. Dr. Papila’nın aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak’ın danışmanı olan Prof. Dr. İrfan Papila’nın eşi olması dikkat çekti.

* TIBBİ farmakoloji üzerine uzmanlık eğitimini Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapan Dr. Özgür Tiryaki’ye yine aynı hastane çıktı.

* ÇOCUK enfeksiyon hastalıkları üzerine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimi yapan Dr. Nazan Dalgıç, Ankara Dr. Sami Uslu Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesi’ni çekti.

* EMBRİYOLOJİ ve histolojide Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimini alan Dr. Özgür Çınar, Ankara Etlik Doğum Evi ve Kadın Hastalıkları Eğitim – Araştırma Hastanesi’ni çekti. Bu çok şanslı hekimlerin çekilişe katılmadan önce burada kalmalarını gerektirecek herhangi bir mazeret bildiriminde bulunmadığı öğrenildi. Mazereti olanlara mazeret kurasına girme hakkı tanınıyor.

BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, “Bu 4 kişi nasıl olmuş, neye göre kurayı çekmiş, bilmek mümkün değil” derken, Türk Tabipler Birliği ikinci Başkanı Metin Bakkalcı “Bu kadrolar her tarafta bulunabiliyor” dedi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise 4 doktorla ilgili kafa karıştıran bir açıklama yaptı. Yetkililer, söz konusu doktorların yan dal uzmanlığı yaptığını, bu nedenle öğrenci yetiştirebilecekleri düşünülerek kuradan çektikleri illere “yerleştirildiklerini” bildirdi. Yetkililer, o halde neden bu doktorları kuraya soktukları sorusunu yanıtsız bıraktı. Bu da akıllara kuranın “danışıklı dövüş” olduğu fikrini getirdi. Sağlık Bakanlığı, doğuya gitmek istemeyen doktorlara uzman ise uzmanlık belgesini, pratisyen ise diplomasını vermiyor. Birçok doktor uygulamanın iptali için dava açtı.

Ercan SARIKAYA / SABAH