Genel SağlıkHABERLER

ANTİBİYOTİK KULLANIMI TARTIŞILDI

Bakteriyel direnci azaltmak ve alt solunum yolları infeksiyonlarında klinik sonuçları geliştirmek için enetkili antibiyotiklerin kullanılması konusu tartışıldı.

Belçika’daki Louvain Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Paul M. Tulkens, “antibiyotik söz konusu olduğunda mesaj, ‘daha az fakat daha etkili antibiyotik kullanımı’ olmalıdır” dedi.

Bayer Healthcare tarafından düzenlenen “Çatalla Çorba İçilmez” adlı panelde, antibiyotiklere karşı gelişen bakteriyel direnci azaltmak ve alt solunum yolları infeksiyonlarında klinik sonuçları geliştirmek için enetkili antibiyotiklerin kullanılması konusu tartışıldı.

Barselona’daki panelde konuşan İngiltere’deki Aberdeen Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. David Price, bakteriyel dirence neden olan antibiyotiklerin, uygun tedaviler eşliğinde ve gerçekten ihtiyaç duyulduğunda az sayıda kullanılmasının tavsiye edildiğini kaydetti.Prof. Dr. Price, modern antibiyotiklerin uygun kullanımının hastalar için sadece klinik sonuçlar bakımından değil, ayrıca bakteriyel direnç oluşumunun en aza indirilmesine olan yardımı açısından da yararlı olduğuna işaret etti.

Reçeteyle verilen antibiyotik sayısının azaltılması için pek çok ülkede kampanyalar düzenlendiğini belirten Prof. Dr. Price, bununla halkın antibiyotikler konusunda eğitilmesi ve antibiyotik reçetesi yazanların, kullanım kılavuzu dışına çıkıp çıkmadıklarının kontrolününde amaçlandığını kaydetti.

Prof. Dr. Price, antibiyotik kullanımının azaltılmasının otomatik olarak direnci azalttığının tahmin edildiğini belirterek, İngiltere’de reçeteyle antibiyotik verilmesi eğiliminin 1993-94 ile 1999-2000 yılları arasındaki analizini yaptı. Bu dönemlerde alt solunum yolu infeksiyonlarının tedavisinde antibiyotik kullanımının azaldığını ifade eden Prof. Dr. Price, “Aynı dönemde İngiltere’de antibiyotik kullanımının azalmasıyla birlikte zatürreeden ölenlerin sayısında artış gözlendi” dedi.

PROF. TULKENS’İN SUNUMU

Belçika’daki Louvain Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Paul M. Tulkens de bakteriyel dirençteki eğilimlerin anlatıldığı bir sunum yaparak, “Antibiyotik seçimi için en doğru mantığın bulunması her gün daha da önemli hale gelmektedir” dedi. Prof. Dr. Tulkens, solunum yolu patojenlerindeki “beta-laktam” ve “makrolid direnç”in pek çok ülkede yüksek olduğunu ve sürekli yükseldiğini ifade ederek, bu nedenle, antibiyotik seçimi için en doğru mantığın bulunmasının önemini artırdığını söyledi.

“Antibiyotik söz konusu olduğunda mesaj, ‘daha az fakat daha etkili antibiyotik kullanımı’ olmalıdır” diyen Prof. Dr. Tulkens, ilkolarak en iyi antibiyotik tedavisinin uygulanması durumunda, bakterilerin yaşama şansının azaldığını ve ileride direnç problemleri yaşama oranının en aza indiğini kaydetti.

HASTALARIN BEKLENTİLERİ

Barselona’daki Provincial Hastanesi’nden Dr. Marc Miravitlles de konuyu hastalar açısından değerlendirerek, kronik akciğer hastalığı veşiddetli kronik bronşitin, hastaların yaşamı ve sağlık kaynakları üzerindeki etkisine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Miravitlles, “Hastaların bir tedaviden bekledikleri en önemlişey, şikayetlerin daha hızlı düzelmesi ve ataklar arasındaki sürenin daha uzun olmasıdır” dedi.

Barselona Üniversitesi’nden Dr. Javier Garau da konuşmasında şunları kaydetti:

“Etkili antibiyotik tedavisine olan ihtiyaç, zatürree gibi ciddi hastalıklar söz konusu olduğunda artmaktadır. Çünkü yetişkin zatürree hastalarının çoğu hastanede kalmakta ve hastanede kalmak hastalığın tedavi masraflarını artırmaktadır. Hastalar hastaneye kabul edildiklerinde, reçete yazacak doktorun antibiyotik seçimini yönlendirecek mikrobiyolojik bir bilgi yoktur. Etkili bir antibiyotikle hastanede yapılacak erken müdahale, hastanın sağlığı için çok önemlidir.”