Genel SağlıkHABERLER

BİTKİSEL YAĞ KALBİN DOSTU

ABD’de yapılan bir araştırma, bitkisel protein ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlarla beslenme düzeninin, tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürdüğünü ortaya koydu.

John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Lawrence Appel, günlük beslenme ihtiyacının yüzde 10’unun bitkisel proteinler ya da doymamış yağlarla karşılanmasının, tansiyon ve kötü kolesterolü düşürdüğünü ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azalttığını belirtti.

Amerikan Tıp Derneği’nin yayın organında çıkan makalede, bilim adamlarının, büyük tansiyonu 12-15,9 ve küçük tansiyonu 8-9,9 arasında değişen 164 kişiye, doymuş yağ oranı düşük, sebze ve meyve ağırlıklı, protein, şeker ve bitkisel yağlar ihtiva eden 3 farklı beslenme şekli uyguladıkları kaydedildi.

Araştırma sonucunda, farklı oranlarda uygulanan 3 farklı beslenme düzeninin ardından, 6 hafta içinde bu kişilerin tansiyonlarında belirgin bir düzelme olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, bitkisel protein ve zeytinyağı gibi doymamış yağ oranı bakımından daha zengin olan iki farklı beslenme şeklinin, ‘şeker ağırlıklı’ beslenme şekline göre daha iyi sonuç verdiğine dikkati çekti.