Genel SağlıkHABERLER

KADINLARIN UTANDIĞI HASTALIK

35 yaş üstü her 5 kadından birinde görülen idrar kaçırmanın kadınlar tarafından ‘saklanılan( ve ‘utanılacak’ bir sorun olarak görülüyor.

Memorial Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Sarıca, 35 yaş üstü her 5 kadından 1’inde görülen idrar kaçırmanın kadınlar tarafından saklanılan ve genelde utanılacak bir sorun olarak karşılarına çıktığını belirterek, bunun da doktora başvuruyu 9 yıl geciktirdiğini belirtti.

Genel inanışın aksine idrar kaçırma probleminin sadece yaşlanma ile ortaya çıkan bir durum olmadığına işaret eden Sarıca, özellikle menopoz sonrası dönemde ve zor doğum yapmış kadınlarda görülen bu durumun bazen daha erken yaşlarda da ortaya çıkabildiğini söyledi.

Sarıca, 35 yaş üstü her 5 kadından 1’inde az ya da çok, görülen idrar kaçırma probleminin kadın tarafından saklanan ve genellikle utanılacak bir sorun olarak karşılarına çıktığını kaydetti.

Sarıca, kişinin sosyal yaşantısını etkileyen idrar kaçırmanın özellikle çalışan kadınlarda depresyona yol açtığını vurgulayarak, “Yapılan bir araştırmada, kadınların doktora başvurana kadar bu şikayetle ortalama 9 yıl geçirdikleri tespit edilmiştir. İnsan ömrünün uzaması ile bu sorun daha da büyümektedir” diye konuştu.

Problemi olanların gece saatleri dışında bol bol sıvı tüketmesi, lifli besinler yemesi, kola, kahve, çikolata ve alkol tüketimini azaltması gerektiğini belirten Sarıca, idrar kaçırmanın derecesi ve hastanın sosyal yaşamına olan etkisi göz önüne alınarak, fizik ve ilaç tedavisi ile cerrahi yöntem uygulandığını dile getirdi.

Tedavide ilk basamağı mesane eğitiminin oluşturduğunu kaydeden Sarıca, bunun özellikle sıkışma tipi kaçırmalarda önemli olduğunu söyledi. Kemal Sarıca, ileri düzeyde idrar kaçırması olan ve fizik egzersizlerin yararlı olmadığı olgularda operasyona gerek duyulduğunu ifade etti.

Sarıca, genellikle vajinal yoldan doğum yapmış kadınlarda görülen zorlanmayla idrar kaçırmanın tedavisinde, uygulanan yeni cerrahi teknikler sayesinde yüzde 90’a yakın başarı sağlandığını sözlerine ekledi.