Genel SağlıkHABERLER

“TANSİYONUNUZ KONTROL ALTINDA MI?” KAMPANYASI BAŞLADI

Türkiye’de en yaygın görülen sağlık sorunlarından biri olan hipertansiyon, “Tansiyonunuz Kontrol Altında mı?” Kampanyası ile toplum gündemine taşınıyor. Türk Kardiyoloji Derneği’nin düzenlediği ve Novartis’in desteklediği kampanya, hipertansiyon ve ideal kan basıncı değeri (12/8) konusunda halkı bilinçlendirme amacını taşıyor. Kampanya, Kasım-Aralık ayları boyunca Türkiye’nin tamamında yürütülecek.

“Tansiyonunuz Kontrol Altında mı?” kampanyasının tanıtımı amacıyla 8 Kasım Salı günü saat 10:30’da Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) binasında basın toplantısı düzenlendi. TKD Başkanı Prof. Dr. Ali Oto’nun başkanlık ettiği basın toplantısına TKD üyeleri ve Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın da katıldı.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Oto, hipertansiyon hastalığına karşı verilecek mücadelenin hastalığın yaygınlığı nedeniyle toplumsal olması gerektiğini vurgulayarak, kampanyanın hedefini şöyle açıkladı: “Yüksek ölüm oranı ve ciddi komplikasyonlarıyla ülkemizde önemli bir sağlık problemi olan hipertansiyon konusunda farkındalık yaratmak ve ideal kan basıncı değeri (12/8) konusunda halkı bilinçlendirmek.”

Semptom vermeden ortaya çıkan, yaşamsal organlarda geri dönülmez hasarlara ve ani ölümlere yol açan bu hastalığın erken teşhisi ve kontrolünün son derece kolay ve ekonomik olduğuna dikkat çeken Oto, “Sorunu bireylerin ötesinde görüp toplumsal bir yaklaşımla hipertansiyon ile mücadele edilmelidir. Bu girişimler sonucu sağlanacak bir kaç mm Hg’lık düşüş bile birçok insanın hipertansiyonla ve hipertansiyona ilişkin sorunlarla tanışmamasına olanak sağlayacaktır” dedi.

Kasım ve Aralık aylarında yürütülecek kampanya boyunca, halka broşür ve bilgilendirici posterler dağıtılacak, sağlık ocakları ve hasta bekleme odalarında filmler gösterilecek. 0800’lü hipertansiyon danışma hattının yanı sıra televizyon, radyo programları, billboard ve gazete ilanlarıyla halkın bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılacak.

Damarlardaki kan basıncının normalin üzerinde olması hali olarak tanımlanan yüksek tansiyon, beyin kanaması ve felç, kalp yetersizliği ve kalp krizi, böbrek yetersizliği, görme kaybı gibi hastalıklara neden olabiliyor. Hipertansiyon hastalarında kan basıncı normal sınırlarda tutularak bu hastalıkların oluşması önlenebiliyor.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nce 2003’te yapılan araştırmaya göre; Türkiye’de hipertansiyon görülme sıklığı yüzde 31,8. Ülkemizde yetişkin her üç kişiden biri, yani yaklaşık 15 milyon kişi hipertansiyon hastası. Hipertansiyon saptananların yüzde 62’si hipertansiyon hastası olduğunu ilk kez bu çalışma sırasında öğrendi. Buna göre ülke genelinde hipertansiyonu olan her 3 kişiden 2’si hipertansiyon hastası olduğunun farkında değil.