Genel SağlıkHABERLER

OBEZ SAYISI ARTIYOR

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Uğur Altun, obezite (şişmanlık) hastalığının son 15 yılda görülme sıklığının yüzde 15 arttığını belirtti.

Doç. Dr. Betül Uğur Altun, “Böyle giderse 2030 yılında ABD’nin tamamı obez olacak” dedi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Uğur Altun, obezitenin vücutta fazla miktarda yağ depolanmasıyla gelişen bir hastalık olduğunu söyledi. Aşırı yeme, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, genetik yatkınlık, ilaçlar ve hormon hastalıklarının obeziteye neden olabildiğini ifade eden Doç. Dr. Betül Uğur Altun, bu hastalığın kalp, damar, hormonal, solunum, mide, bağırsak, kas ve iskelet sistemini etkilediğini bildirdi.

Obezitenin son yıllarda dünyada daha sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. Altun, şöyle konuştu:

“Obezitenin son 15 yılda görülme sıklığı yüzde 15 arttı. Aynı oranda artmaya devam ettiği takdirde ABD’nin 2030 yılındaki nüfusunun yüzde 100’ü obez olacak. Şişman bir insanda nefes darlığı, horlama, eklem ağrısı, uyku sorunu, sırt ağrısı ve ayak deformiteleri görülür. Bazı kişilerde ise kısırlık yapar. Obezlerde kardiyovasküler hastalıktan ölüm oranı, obez olmayanlara göre 4 kat daha fazladır. Vücut yağ dağılımıyla kalp hastalığı risk faktörleri arasında güçlü bir ilişki vardır.”

Obezitenin kadınlarda meme, rahim ve safra kesesi kanser riskini de artırdığına dikkati çeken Altun, “Erkeklerde ise kalın bağırsak veprostat kanseri riskini artırır. Obezite olan kişilerde zamanla özgüvende azalma, sosyal yaşamdan uzaklaşma, sıkıntı, depresyon, sigara ve alkol alışkanlığı başlar” şeklinde konuştu.

AZ VE SIK YİYİN

Obeziteden korunmak için az ve sıklıkla yemek yenmesi gerektiğini ifade eden Altun, şöyle devam etti:

“Alkol ve yağ tüketiminin azaltılması gerekiyor. Kırmızı et yerine beyaz et, katı yağların yerine sıvı yağ tercih edilmeli. Kızartmalardan kaçınılmalı, dışarıda yemek yerine evde yemek hazırlanmalı. Sosis, salam, sucuk, çerez, cips tercih edilmemeli. Salatalara hazır soslar ilave edilmemeli. Şekerli yiyecekler yerine taze meyve tüketilmelidir. Çikolata, tatlı, pasta gibi besinlerden uzak durmalı, hazır içecekler yerine taze meyve suları tercih edilmelidir.”