Genel SağlıkHABERLER

SİGARA GRİP RİSKİNİ ARTIRIYOR

Bağışıklık sistemindeki bozukluklar, sigarayı bırakınca altı hafta içinde düzeliyor. Sigara içenlerin gribe yakalanma riski, içmeyenlere göre çok daha fazla.

Sigara içenler, içmeyenlere göre daha sık soğuk algınlığına yakalanıyor.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Doç. Dr. Celal Karlıkaya, gripten korunmada en kolay ve etkili yolun, sigara ve tütün dumanından uzak durmak olduğunu söyledi.

Sigaranın ve pasif içiciliğin, vücudun ve solunum yollarının yapı ve işlevlerinde değişikliklere yol açtığını da açıklayan Doç. Dr. Karlıkaya, sigara içenlerde soğuk algınlığı, grip, zatürree, lejyoner hastalığı, tüberküloz, bulaşıcı menenjit ve diş eti enfeksiyonu riskinin arttığını belirtti.

Karlıkaya, ”sigara içenler daha sık öksürdüğü ve balgam çıkardığı için enfeksiyon bulaştırma riskleri de daha fazladır” açıklamasında bulundu.

“Askerlerde yapılan bir çalışmada, sigara içenlerde, üst solunum yolu enfeksiyon riski 1.5 kat daha yüksek bulunmuştur” diyen Doç. Dr.Karlıkaya, “sigara ve solunumsal viral enfeksiyon riskinin araştırıldığı bir çalışmada da sigaranın, riski yaklaşık iki kat arttırdığı gösterilmiştir” dedi.

Karlıkaya, “kadın sağlığı araştırmasında ise soğuk algınlığının incelendiği bir çalışmada hem aktif, hem pasif sigara içiciliği durumunda, soğuk algınlığı sıklığı ve süresinde artış gözlendi” dedi.

Sigara içenlerin bağışıklık sistemindeki bozuklukların, sigarayı bırakmakla altı hafta içinde düzeldiğine de değinen Doç. Dr. Karlıkaya, özellikle grip için riskli kişilerin bir an önce sigarayı bırakması gerektiğini de vurguladı.

Sigara içen kişilerin aşı olması gerektiğini de belirten Karlıkaya, ”aşıların etkinliğinin sigara içenlerle içmeyenlerde klinik olarak aynı olduğu bildirilmekle birlikte, sigara içenlerde daha az antikor yanıtı olduğu ve etkinin daha çabuk söndüğü bilinmelidir” dedi.