Genel SağlıkHABERLER

E-PHARMA ECZACILARI GELECEĞE HAZIRLIYOR

Eczacıların e-eğitim platformu e-Pharma, ilk mezunlarını verdi. Program, eczacıların geleceğe hazırlanmalarına yardımcı oluyor.

Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB) tarafından 6 ay önce başlatılan e-Pharma eğitim programı, ilk mezunlarını verdi. Türkiye’nin farklı bölgelerinden 11 eczacı, bağlı bulundukları kooperatiflerden sertifikalarını aldı.

TEKB üyesi eczacıların, eczanelerini daha etkin yönetebilmelerini ve hem kendilerini hem de birlikte çalıştıkları kişileri geliştirmelerini sağlayan derslerin yer aldığı e-Pharma, eczacının toplum sağlığının korunması açısından sahip olduğu misyonu gerçekleştirmesinde ona katkıda bulunmayı hedefliyor. Program, stok, finans, ürün yönetimi gibi işletme konularının yanı sıra, hasta odaklı eczacılık, eczacılıkta yeni kavramlar gibi birçok mesleki konuları içeriyor.

TEKB Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Sait Yücel, e-Pharma’nın, eczacılara, çağımızın teknolojisini kullanarak mesleki bilgi ve becerilerini en üst düzeye çıkarma, mesleki bilgilerinin yanı sıra ihtiyaçları olan işletme bilgilerini de edinme, böylece daha kaliteli ve çağdaş hizmet sunma olanağı verdiğini; bu programla, eczacıların geleceğe hazırlanmalarına yardım etmek istediklerini söylüyor.

İyi Eczacılık Uygulamaları ve Eczane İşletmeciliği kapsamında 16 dersten oluşan e-Pharma programına, Bizimeczane.com portalı üzerinden ulaşılıyor. Arzu eden üyeler, üyesi oldukları kooperatiften bedeli karşılığında alacakları kullanıcı adı ve şifresi ile, programdan yararlanabiliyorlar. Eczacılar, kendileri için hazırlanan derslere, diledikleri zamanda ve diledikleri yerden online erişim sağlayabiliyorlar. Program, finanstan hasta odaklı eczacılığa kadar çok çeşitli derslerden oluşuyor.

Mezunların Görüşleri

Handan Özdoğan

14 yıllık eczacı Handan Özdoğan, 1991’de Marmara Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. İlaç üretim müdürlüğü, kalite kontrol müdür yardımcılığı, eczane deposu mesul müdürlüğü ve satış müdürlüğü gibi görevlerde bulunduktan sonra kendi eczanesini açtı. Yaklaşık 8 yıldır, Yenibosna’da eczane eczacılığı yapıyor.

Özdoğan, e-Pharma hakkında şunları söylüyor: “e-Pharma, muhasebecimle konuşmadığım şeyleri hatırlattı bana. Personelimin, olabildiğince eğitim programlarından faydalanmasını istiyorum. Klinik eczacılık mastırı hayalim vardı; ama onu gerçekleştirebilmem artık mümkün değil. Onunla alakalı bilgileri e-Pharma’da görmüş olmaktan ve devamının geleceğini umut etmekten başka bir temennim yok. Özellikle yeni mezun eczacı arkadaşlarımın bire bir yetkili ağızlardan ders almalarını çok arzu ederim. Yeni eczane açacak herkes e-Pharma’dan faydalanmalı.”

Serap Özçelik

7 yıllık eczacı Serap Özçelik, 1998 yılında Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni bitirdi. 1999 yılından bu yana, Yenibosna’da eczane işletiyor.

Özçelik, e-Pharma hakkında şunları söylüyor: “Eğitimin bana sağladığı en büyük katkı, insan ilişkileri konusunda oldu. Eczacının hastalarla iletişiminin daha yumuşak olması gerektiğini anladım. Bu eğitim, hastayla ilişkim nasıl, daha sakin olabilir miyim, hastaya daha ılımlı yaklaşabilir miyim gibi soruları kendime sormamı sağladı. Ayrıca, mali konularda daha detaya inme imkanı verdi. İlaç alırken program yapmam gerektiğini öğrendim ve uygulamaya başladım.”

Sacide Gönülşen

12 yıllık eczacı Sacide Gönülşen, 1993’te Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. İlk eczanesini, Rize’de 1994’te açtı. Daha sonra, eczanesini Kastamonu Cide’ye taşıdı. 2002’den beri İzmir Kuşadası’nda eczane işletiyor.

Gönülşen, e-Pharma hakkında şunları söylüyor: “e-Pharma’ya, elektronik ortamda olması nedeniyle katıldım; eczanede ne zaman istiyorsak, ne zaman uygunsak eğitim alabilecektik. Programa, kendimizi geliştirmek açısından güzel bulduğum için girdim. e-Pharma, özellikle mali konularda ve muhasebe takiplerinde etkili oldu. Programdan sonra, mesela dizayn açısından yeni neler yapabileceğimi gördüm. Program, hastalar geldiğinde dikkat etmeniz gereken noktaları gösteriyor.”

Fatma Melek Parlak

25 yıllık eczacı Fatma Melek Parlak, 1980’de Ankara İdari ve Ticari Bilimler Akademisi’nden mezun oldu. İki sene Şeker Fabrikası’nda eczacılık yaptı. İlk eczanesini 1983’te Zeytinburnu’nda açtı. Halen aynı semtte eczacılığa devam ediyor.

Parlak, e-Pharma hakkında şunları söylüyor: “e-Pharma, çok güzel ve toparlanarak hazırlanmış bir program Bence tüm eczacılar e-Pharma’ya katılmalı. Bu eğitim, eczacıların birliktelik içinde olduğunu görmek, tecrübelerin bir potada eritilmesini mümkün kılmak ve doğruya kolay ulaşımı sağlamak gibi birçok kazanım sunacaktır. Yaptığımız hataların düzeltilmesi ve dostlukların kurulması/güçlenmesi için de önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum.”

Neval Bulut

28 yıllık eczacı Neval Bulut, Eskişehir İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi Eczacılık Yüksekokulu’nu bitirdi. 23 yıl memur eczacılık yaptıktan sonra 3 yıllık bir ara verdi. Son 2,5 yıldır, saha eczacılığı yapıyor.

Bulut, e-Pharma hakkında şunları söylüyor: “Eczacılık, hareketli ve değişken bir meslek. Dün mezun olanların bile bugün öğrenmesi gereken yenilikler söz konusu. e-Pharma eczacılıkta meslekiçi eğitim alanındaki boşluğu doldurabilir. Mesleğimizin koşulları, işyerlerimizi uzun süre terk etmeye elverişli olmadığı için, ekrandan sunulan bu hizmet, son derece uygun ve yararlı. Kendimizi yenilememizi sağlıyor.”

Özlem Nuraner

17 yıllık eczacı Özlem Nuraner, 1988’de İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. Bandırma’da Özlem Eczanesi’ni işletiyor.

Nuraner, e-Pharma hakkında şunları söylüyor: “e-Pharma eczacıların mesleki konularda kendilerini yenilemeleri, geliştirmeleri ve bilgilerini tazelemeleri açısından son derece faydalı bir eğitim programı diye düşünüyorum. Uygulama kolay. Zaman sınırlaması olmadığı için sıkıntı yaratmıyor. Müsait olduğumuz her an bu programa girip istediğimiz bölümleri okuyabiliyoruz ve istediğimiz bölüme defalarca dönebiliyoruz. Resimler, diyaloglar ve yazılım planları, olayı monotonluktan kurtarıp eğlenceli bir hale getiriyor.”