Genel SağlıkHABERLER

YÜKSEK TANSİYONA DİKKAT!

Beyin kanaması ile ölüme yol açan yüksek tansiyona dikkat. Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişide görülen yüksek tansiyon kendini çok iyi gizleyebilen bir hastalık.

Bu yüzden uzmanlar belli bir şikayet olmasa da düzenli tansiyon kontrolü yapılması konusunda vatandaşları uyarıyor.

Yetişkin bir insanda kan basıncı değeri 12’ye 8 olmalı. Yüksek tansiyon hastalarında ise, kan basıncının sürekli 14’e 9’un üzerinde olduğu görülüyor.

Ülkemizde her 3 kişiden birinde görülen yüksek tansiyonun 18 yaş üzerinde rastlanma sıklığı ise yüzde 31,4. Bunların sadece yüzde 40’ı rahatsızlığının farkında.

Yüksek tansiyonun belirtileri şöyle sıralanıyor:

Baş ağrısı, çarpıntı, çabuk yorulma, baş dönmesi, burun kanaması, yürürken ya da merdiven çıkarken zorlanma, sık idrara çıkma ve bacaklarda şişlik.

Kan basıncı yükseldiğinde ise çift görme, dilde peltekleşme, yüzde veya vücutta karıncalanma gibi değişiklikler yaşanıyor. Buna rağmen yüksek tansiyon kendini çok iyi gizleyebilen bir hastalık. Yani, hasta olsanız bile bu belirtilere rastlamayabiliyorsunuz.

“Yılda Birkaç Kez Tansiyonunuzu Ölçün!”

Belirti yoksa hastalık ancak kan basıncı ölçümü ile tespit edilebilir. Bu yüzden şikayeti olan olmayan herkesin yılda en az birkaç kez tansiyonunu ölçtürmesi gerekiyor.

Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon kalp krizi veya felç riskini artırırken kalp ve böbrek yetersizliği ile ölüme de yol açabiliyor.

Hastalar ilaç kullanımının yanısıra yaşam biçimine de dikkat etmeli. Sigaradan uzak durulmalı, tuz tüketimi azaltılmalı, öğünlerde meyve ve sebzenin tercih edildiği bir yaşam biçimi benimsenmeli.