Genel SağlıkHABERLER

KAÇAK TÜP BEBEK MERKEZLERİNE DİKKAT

GÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, Türkiye’de 35 civarında kaçak tüp bebek merkezi bulunduğunu belirtti.

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, Türkiye’de 35 civarında kaçak tüp bebek merkezi bulunduğunu belirterek, bu merkezlerin büyük bölümünün sperm ve yumurta bağışına kaydıkları ve hastaları cinsiyet tayiniyle bebek sahibi yaptıkları konusunda duyumlar aldıklarını söyledi.

Tıraş, tüp bebek sahibi olmak isteyenlerin başvurdukları merkezin Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olup olmadığını, hekimlerin ve embriyologların üremeye yardımcı tekniklerin eğitimini alıp almadığını ve merkezin başarı oranını sorgulamalarını istedi.

Tıraş, kaçak tüp bebek merkezlerinin özellikle İstanbul’da yoğunlaştığını belirtti. Tıraş, Türkiye’de yumurta ve sperm bağışının yasal olmadığına dikkati çekerek, kaçak merkezlerin büyük bölümünün buna yönelik çalıştıkları duyumları aldıklarını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’nın ciddi bir ruhsatlandırma politikası olduğunu ifade eden Tıraş, iyi yetişmiş bir ekipte, hem hekim hem de embriyologların iyi yetişmiş olmasının önemine işaret etti.

İyi bir tüp bebek merkezinde bulunması gerekenlerle ilgili bir soru üzerine Tıraş, fiziki ve teknik yapının önemine işaret etti.

Nitelikli bir merkezin ayda en az 50 uygulama yapması gerektiğini kaydeden Tıraş, “Başarı, yani eve bebek götürme oranı yüzde 35’in altında olmamalıdır” dedi.

Türkiye’de halen ruhsatlı 20’si kamu, 46’sı özel olmak üzere 66 tüp bebek merkezi bulunuyor.

Bu merkezlerin 28’i İstanbul’da (4’ü kamu 24’ü özel), 14’ü Ankara’da (6’sı kamu 8’i özel), 6’sı İzmir’de (2’si özel 4’ü kamu), 4’ü Adana’da, 3’ü Antalya’da, biri Kocaeli’de, 2’si Bursa’da, biri Denizli’de, biri Eskişehir’de, 2’si Kayseri’de, 2’si Konya’da, biri Sakarya’da, biri de Samsun’da faaliyet gösteriyor.