Genel SağlıkHABERLER

MİGREN KADINLARI SEVİYOR

Zonklayıcı, hareketle şiddetlenen ve çoğunlukla tek taraflı bir baş ağrısı olan migren, daha çok kadınlarda görülüyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Baş Ağrıları Ünitesi sorumlusu Prof. Dr. Aksel Siva, iştahsızlık, halsizlik, ışık, ses ve kokudan rahatsız olma bulantı ve kusma ile tek taraflı zonklayıcı baş ağrısının migrenin belirtileri olduğunu açıklayarak, ” Migren sıklığı yaşa göre değişiklik gösteriyor. Ama en sık da 25- 55 yaşları arasında görülüyor ” dedi.

Stres, kızgınlık, koku, sigara dumanı, iklim değişiklikleri adet dönemi, doğum kontrol hapları uyku düzensizliği açlık bazı gıdalar ve yoğun aktivitenin migren atağını başlattığına da dikkat çeken Prof. Dr. Siva, şöyle devam etti:

” Migren tedaviyle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Ancak tanısı diğer baş ağrısı tipleri ile karışabiliyor. Bu nedenle hastaya önce 2 soru yöneltiliyor. (Baş ağrılarınız çalışabilmenizi yada hayattan zevk almanızı kısıtlıyor mu? Baş ağrılarınız hakkında doktorunuzla konuşmak ister misiniz?) şeklindeki bu sorulardan birine evet yanıtı alındığında kişiye son 3 ay içinde baş ağrılarında hangi sıkıntıları yaşadığı soruluyor.

Bunun içinde (Midede bulantı veya rahatsızlık oldu mu? Işık, baş ağrısı olmadığı zamanlara göre daha fazla rahatsız etti mi? Baş ağrısı çalışmayı yada ihtiyaç duyulanları yapmayı en az bir gün kısıtladı mı?) şeklinde sorular yöneltilir.Bu sorulardan 2’ sine evet diyen kişinin migren olma ihtimali yüzde 93’ tür ve hemen doktora başvurmalıdır.”

Kaynak: www.sagliginsesi.com