Genel SağlıkHABERLER

ECZANELER SSK KUYRUĞUNDA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, “Şu anda Türkiye genelinde 19 bin 670 civarında serbest eczanemiz SSK ile sözleşme yapmış durumda” dedi.

“Sosyal Güvenlik, Sağlık Sigortası, İlaç ve Eczacılık Boyutu” konulu panelde konuşan Başesgioğlu, ilaçtaki katma değerde indirim yaptıklarını, tartışma konusu olan ilaçlardaki fiyat uygulamasında da referans fiyat uygulamasına geçtiklerini söyledi.

SSK’lıların serbest eczanelerden ilaç alımı uygulamasına 10 Şubat’ta başladıklarını hatırlatan Başesgioğlu, “O tarihten bugüne kadar SSK’lı vatandaşlar için serbest eczanelerden gelen reçete sayısı 63 milyon 729 bine ulaşmıştır. Kutu olarak 240 milyon 270 bin 460 adettir. Bu reçetelerin parasal değeri 2 katrilyon 706 trilyon liradır. Burada geri ödeme konusunda avans uygulamalarını yüzde 90 olarak başlattık. Yüzde 10’luk avans da en seri şekilde eczacılara dönecektir” dedi.

Sosyal güvenliğin, yabancıların tarifiyle “nesiller arası bir güç birliği sözleşmesi” olduğunu belirten Başesgioğlu, şunları kaydetti:

“Sosyal güvenliğin getirdiği imkan ve zorlukların nesiller arasında adil paylaşılması da bu sosyal güvenlik reformumuzun önemli bir yaklaşımıdır. Onun için bu reformu yaparken birkaç nesli birlikte düşündük. Bilhassa kazanılmış haklara ve özüne dokunmayan bir anlayışı hayata geçirmek istiyoruz”

Başesgioğlu, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili finansmanın, eskiden olduğu gibi prim ödeyen vatandaşlardan aynı şekilde prim alınmasıyla karşılanacağını bildirdi.

Ödeme gücü olmayanlar için ise devletin yüzde 12.5 oranında Genel Sağlık Sigortası’na prim ödeyeceğini ifade eden Başesgioğlu, “18 yaşına kadar bütün çocuklarımız her koşulda genel sağlık sigortası güvencesinde olacak” dedi.