Genel SağlıkHABERLER

ALZHEİMER KİLOYU SEVİYOR

Orta yaşta alınan aşırı kilo, ileri yaşta Alzheimer ya da benzeri hastalık riskini artırıyor. Kıyaslandığında fazla kilolu olanlarda 2.5 kat daha fazla zihinsel sorun yaşanıyor.

‘Archives of Neurology’ adlı bilimsel derginin ekim sayısında yer verilen araştırmanın sonuçlarına göre, orta yaşta obez olanlarlarla normal kiloda olanlar 20 yıl sonra kıyaslandığında fazla kilolu olanlarda 2.5 kat daha fazla zihinsel sorun yaşama riski görüldü.

Araştırmayı yapan İsveçli bilim adamları, orta yaştaki bin 500 kişinin boy ve kilo orantısına bakarak obez olup olmadıklarını tespit etti.

Yaklaşık 21 yıllık takibin ardından katılımcıların 61’inin zihinsel sorun, 48’inin ise Alzheimer hastalığıyla karşı karşıya kaldıklarını gözlemleyen araştırmacılar, yaşlılıkta zihinsel sorun ve Alzheimer hastalığının orta yaşta obez olanlarda daha yaygın olduğunu fark etti.

Araştırmacılar, orta yaştaki yüksek kan basıncı ve kolesterol seviyesinin de ileri yaşta zihinsel sorun yaşama riskini artırdığını belirtti.

Araştırmaya göre, orta yaşta her üç faktörü birden taşıyanların, bu risk faktörlerinden hiçbirini taşımayanlara göre bu tür bir hastalıkla altı kat daha fazla karşı karşıya kalma olasılığı bulunuyor.