Genel SağlıkHABERLER

FAZLA YAĞLARI ALDIRIRKEN İYİ DÜŞÜNÜN

Vücutta istenmeyen fazlalık yağların ‘liposuction’ adı verilen operasyonla alınması, hayal kırıklığına yol açabiliyor.

‘Liposuction’, etkili bir kilo verme yöntemi olarak görülmüyor.

Son yıllarda estetik ve plastik cerrahinin en çok gerçekleştirdiği uygulamalar arasında yer alan bu işlemle vücuttaki fazlalık yağlar, bir vakum aspiratör ve özel kanüller aracılığı ile karın, kalça, baldır, üst kol, çene, yanak ve boyundan çekilebiliyor.

Alman Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Selçuk Kuyubaşı, yöntemi anlattı:

“Deri yüzeyinin hemen altından cerrahi olarak yağ dokusunun vakumla alınarak vücudun herhangi bir bölgesinde yağ fazlalığını azaltmaktır. Bölgesel olarak dolgunluk azaltmada mükemmel bir yöntemdir, fakat etkili bir kilo verme yöntemi değildir.

Genellikle lokalize aşırı yağlanmaları olan kişilerde en dramatik sonuçlar elde edilmektedir. Hafif kilolu hastalar ‘liposuction’dan daha çok fayda görebilirler.

Normal kiloda veya yakınında olmak en iyisidir.

Deri elastikiyetinin iyi olması, yağ alındıktan sonra bollaşan derinin yeni kontura kolaylıkla uyum sağlamasına yardımcı olur.”

‘Liposuction’ için kesin yaş sınırı olmadığını da belirten Opr. Dr. Selçuk Kuyubaşı, “en iyi adaylar, göreceli olarak normal kilolu fakat belirli bölgelerde yağ fazlaları olan kişilerdir” yorumunda bulundu.

Hastanın fiziksel olarak sağlıklı, psikolojik olarak dengeli ve beklentilerde gerçekçi olması gerektiğini de değinen Kuyubaşı, “en önemlisi, sıkı ve elastik deri daha iyi bir kontur elde edilmesini sağlar. Liposuction yapılacak yerde hasta yakın zamanda cerrahi girişim geçirmişse, o bölgede kan dolaşımı bozuksa veya hastanın akciğer veya kalp rahatsızlığı varsa girişimden vazgeçilmelidir” dedi.

Kilo vermenin alternatifi değil

Opr. Dr. Selçuk Kuyubaşı, ‘liposuction’ yönteminin hangi bölgelerde kullanıldığını açıkladı:

“Çene, boyun ve yanaklar dahil, kollar ve göğüs üst kısımları, gövde yan kısımları, kalça ve uyluklar ve dizler, bacak baldır kısımları ve ayak bileklerinden istenmeyen yağ fazlalıkları vücuttan çıkarılabilmektedir.

‘Liposuction’ kilo vermenin alternatifi değildir, fakat diyet ve egzersize yanıt vermeyen lokalize yağ depolanmalarını alma yöntemidir.

Eğer çene altındaki deride fazla yağ varsa ve deri sıkı ise, sadece ‘liposuction’ daha güzel açılı, biçimli ve genç çene hattı yaratabilir.

Bununla birlikte, eğer, boyun derisi gevşek ve sarkıksa, fazla yağ olsa da, tek başına ‘liposuction’ arzu edilen sonucu yaratmayacaktır. Gevşek derili hastalarda genellikle ‘liposuction’ yerine veya ona ek olarak bir yüz ve boyun germe gerekebilir.”

Cerrahi bir operasyon olan ‘liposuction’ın kanama, enfeksiyon ve sinir hasarı gibi komplikasyonlara yol açabildiğini de belirten Kuyubaşı, “fazla miktarda yağ alınırsa, deri düzensizlikleri veya dalgalanma gibi estetik komplikasyonlar da görülebilir” dedi.

Komplikasyonların sık olmadığını da belirten Kuyubaşı, “liposuction, çıkartılacak yağ ve sıvı miktarına, kişinin sağlık durumuna, vücut alanı ve cerrahi prosedür göz önüne alınarak lokal ve sedasyonel anestezi altında yapılabilir” diye konuştu.

İşlemin genellikle bir-iki saat de tamamlandığını belirten Kuyubaşı, işlemi anlattı:

“‘Kanül’ adı verilen küçük emici tüpleri içeri sokmak amacıyla çok ufak bir kesik yapılır.

Kanülün dışarıda olan öteki ucu ise güçlü bir vakum yaratan bir makinaya bağlıdır.

Cerrah kanülü derinin altındaki yağ tabakası derinliklerinde ileri-geri hareket ettirerek yağı keser ve emerek dışarı çıkartır. İyi sonuç alınması için en az iki ayrı noktadan girilmesi gerekir.

Bazen tüm yağı çıkarmak amacıyla ek ufak kesikler yapmak gerekebilir.”

İyileşme süresi yavaş

İyileşmenin yavaş olduğunu da vurgulayan Kuyubaşı, “iki-dört hafta ağır aktiviteden sakınılmalıdır. 5-10 gün içinde dikişler alınır ve bazı hastalar iki, üç gün içinde dahi işine dönebilir” dedi.

Bir, iki ay içinde şişlik ve renk değişikliklerin çoğu ortadan kalkarken bir miktar şişliğin kaybolması ise altı ayı bulabiliyor.

Yemek yeme düzeni kazanılması ve düzenli egzersiz ise kalıcı sonuçlar sağlıyabiliyor.

Kuyubaşı, “eğer kilo alırsanız, sadece eski kabarıklıklarda değil, yağlanma tüm vücuda eşit dağılacaktır” dedi.